Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kéklézer a notebookokban

Laptop

Kéklézer a notebookokban

Ott a legvékonyabb, ahol kell. És írni is tud.

A Panasonic-nál a két ünnep között sem állt meg az élet: a következő generációs DVD-s szabványok közül a Blu-ray mellett elkötelezett vállalat bejelentette, hogy létrehozta a világ legkisebb ilyen meghajtóját, melyet kifejezetten a vékony és könnyű laptopok számára alkotott meg. Még 10 milliméter magas sincsen a hardvereszköz, mely a CD-k, DVD-k és BD-k olvasásával egyaránt megbirkózik. Emellett írni is tudja ezeket a korongokat – a Blu-ray szabványok közül a BD-R, BD-RE, BD-R DL és BD-RE DL típusokról nem csak az adatokat tudja leolvasni, hanem adatot is képes rájuk égetni.

Egyelőre még nincsen sorozatgyártásban a drive, de a Panasonic már leszállította az első mintapéldányokat (hivatalos debütálás a jövő heti CES 2008-on). Ezekre jellemző, hogy úgy alakították ki a designt, hogy az mind a CD, mind a DVD, mind a DB által igényelt lézereknek megfelelő legyen. Két lencsés felépítésű, illetve rendelkezik gömbi hiba kompenzációs mechanizmussal, így biztosítva a nagy sebességű, mégis megbízható írási funkciót.

Jelenleg az olcsóbb, ám valamivel kisebb kapacitást kínáló HD DVD, mint a Blu-ray legfőbb riválisa, el van maradva ezen a téren. A „legalacsonyabb” HD DVD meghajtó 12,7 milliméteres, ami elsőre nem tűnik vészesen nagy különbségnek, de a vékony és könnyű laptopoknál minden milliméter számíthat. Kérdés ugyanakkor, hogy van-e értelme a Panasonic meghajtójának: a megcélzott notebook szegmens modelljeiben kizárólag csak integrált grafikus vezérlők találhatók, amik jellemzően nem támogatják a nagyfelbontású videotartalmak gyorsítását – vagyis a BD filmek lejátszása akadozhat. Ha mégis megbirkózna vele a masina, mert modern, kétmagos CPU-t kapott, akkor pedig a túl hamar lemerülő akkumulátor okozhat gondot. Arról nem is beszélve, hogy a szegmensben egyetlen LCD sem rendelkezik a full-HD, azaz az 1920×1080 pixeles felbontás natív megjelenítésének képességével.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés