Connect with us

Hirdetés

technokrata

AMD: elmaradnak a világmegváltó processzorok

Laptop

AMD: elmaradnak a világmegváltó processzorok

De legalábbis csúszik a megjelenlés.

Nem részleteznénk a Phenom kódnévre hallgató processzorok eddigi történetét, röviden csak annyit, hogy a mostanában pénzügyi zavarban szenvedő Advanced Micro Devices-nél úgy várják a lapkákat, mint a messiást. Az elavult K8-as mikroarchitektúra ugyanis már nem képes felvenni a versenyt az Intel Core 2 családjával, ám a Phenom színre lépése eddig váratott magára. És habár az első példányokat már elkezdte árulni a vállalat, azokról kiderült, hogy egy tervezési hiba (Translation Lookaside Buffer – TLB) miatt problémásak – ennek a hibának a szoftveres kiiktatása pedig jelentős teljesítménycsökkenéshez vezethet.

Ezért az AMD nemrég bejelentette, hogy a négy- és hárommagos példányok dömpingszerű megjelenésére 2008 elejéig kell várni – pontosabban az idei év első negyedét jelölték meg, mint indulási dátumot. A múlt év végén azonban sajnos ismét csúszásról kellett beszámolnia a vezetésnek: immár 2008 második negyedévében várható a hibamentes Phenomok színrelépése. Addigra pedig már javában tavasz lesz (sőt, ez jelenthet akár nyár elejét is), amivel szinte csak egy lélegzetvételnyi időt kap csak a vállalat, az Intel új processzorarchitektúrájának megjelenése előtt.

A Phenom 9900, 9700, 9650, 9550, 9150e és 9100e natív négymagos példányok első, TLB-hibától mentes mintaváltozatai már az első negyedévben megjelenhetnek, míg a hárommagos 8700-as, 8650-es és 8450-es példányok hasonlóan, a második negyedben debütálnak. A 8600-as és 8400-as, hibamentes példányok kerülhetnek leghamarabb a széles közönség elé: a B2-es steppingre alapuló CPU-k a tervek szerint márciustól (talán pont a Cebiten?) válnak kereskedelmi forgalomban elérhetővé.

Azt tudni kell, hogy a hibajavítás ellenére sem lesznek – legalábbis órajel tekintetében – sebességbajnokok az új processzorok. A négymagos változatok kezdetben maximum 2,6 GHz-es frekvencián, a hárommagos példányok pedig maximum 2,4 GHz-en működnek majd.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés