Connect with us

technokrata

AMD: elmaradnak a világmegváltó processzorok

Laptop

AMD: elmaradnak a világmegváltó processzorok

De legalábbis csúszik a megjelenlés.

Nem részleteznénk a Phenom kódnévre hallgató processzorok eddigi történetét, röviden csak annyit, hogy a mostanában pénzügyi zavarban szenvedő Advanced Micro Devices-nél úgy várják a lapkákat, mint a messiást. Az elavult K8-as mikroarchitektúra ugyanis már nem képes felvenni a versenyt az Intel Core 2 családjával, ám a Phenom színre lépése eddig váratott magára. És habár az első példányokat már elkezdte árulni a vállalat, azokról kiderült, hogy egy tervezési hiba (Translation Lookaside Buffer – TLB) miatt problémásak – ennek a hibának a szoftveres kiiktatása pedig jelentős teljesítménycsökkenéshez vezethet.

Ezért az AMD nemrég bejelentette, hogy a négy- és hárommagos példányok dömpingszerű megjelenésére 2008 elejéig kell várni – pontosabban az idei év első negyedét jelölték meg, mint indulási dátumot. A múlt év végén azonban sajnos ismét csúszásról kellett beszámolnia a vezetésnek: immár 2008 második negyedévében várható a hibamentes Phenomok színrelépése. Addigra pedig már javában tavasz lesz (sőt, ez jelenthet akár nyár elejét is), amivel szinte csak egy lélegzetvételnyi időt kap csak a vállalat, az Intel új processzorarchitektúrájának megjelenése előtt.

A Phenom 9900, 9700, 9650, 9550, 9150e és 9100e natív négymagos példányok első, TLB-hibától mentes mintaváltozatai már az első negyedévben megjelenhetnek, míg a hárommagos 8700-as, 8650-es és 8450-es példányok hasonlóan, a második negyedben debütálnak. A 8600-as és 8400-as, hibamentes példányok kerülhetnek leghamarabb a széles közönség elé: a B2-es steppingre alapuló CPU-k a tervek szerint márciustól (talán pont a Cebiten?) válnak kereskedelmi forgalomban elérhetővé.

Azt tudni kell, hogy a hibajavítás ellenére sem lesznek – legalábbis órajel tekintetében – sebességbajnokok az új processzorok. A négymagos változatok kezdetben maximum 2,6 GHz-es frekvencián, a hárommagos példányok pedig maximum 2,4 GHz-en működnek majd.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle