Connect with us

technokrata

A legújabb hardveres fejlesztések, január elején

Laptop

A legújabb hardveres fejlesztések, január elején

Alig több mint 2 hét múlva kezdődik a legújabb szórakoztatóelektronikai újdonságokat felvonultató esemény; ezzel kapcsolatban Shawn DuBravac, a CES 2008 gazdasági szakértője fejtette ki gondolatait.

Szinte elképzelhetetlenül megváltoztatta életünket az információtechnológia, ami minden vállalat munkájára és gondolkodásmódjára hatással van. Véleménye szerint mennyire sikeresen tudják adaptálni a vállalatok az ICT modelleket?
– A vállalatok folyamatosan keresik az új technológiai lehetőségeket. Az Egyesült Államokban a háztartások több mint fele rendelkezik már széles sávval, 75 százalékuknak van széles sávú Internet kapcsolata. A fogyasztói és szórakoztató elektronikai eszközök által a felhasználók bárhonnan, bármikor összekapcsolódhatnak munkahelyükkel. A vezeték nélküli eszközök óriási mértékben hódítanak teret, a vállalatok pedig folyamatosan keresik azokat a lehetőségeket, amik eszközeik élettartamának növekedését és a funkcionalitást szolgálják.

Az Internet forradalom még a rézhuzalok idején kezdődött, amelyet azonban viszonylag gyorsan felváltott a száloptika. Manapság egyre gyorsabban térünk át a vezeték nélküli kommunikációra. Ön szerint a vezeték nélküli kommunikáció teljesen felváltja a száloptikát? Milyen változást lát az elkövetkezendő 5 évre?
– A vezeték nélküli kommunikáció szerepe rendkívül nagy, különös tekintettel a világ fejlődő részein, ahol a vezeték nélküli technológia szinte átugorja a vezetékes infrastruktúrát. A vezeték nélküli technológia nem szükségesen helyettesíti a száloptikai vagy a réz technológiát, de áthidaló megoldást kínál azokban az esetekben, ahol nem a száloptika a megfelelő megoldás. A mobilitás fontossága soha nem látott méreteket ölt, és például Indiában a növekedés egyértelműen betudható a vezeték nélküli technológiák térhódításának. A vezeték nélküli technológia például Törökországban is rendkívül fontos szerepet tölt be. A CEA (Szórakoztató Elektronikai Szövetség) nemrégiben készült tanulmánya szerint óriási szükség lesz a mobil eszközökre Törökországban az elkövetkező 3 évben. 2010-ig a mobil telefonok, laptop és notebook számítógépek és webalapú mobil eszközök iránt mutatkozik a legnagyobb kereslet, ami erősíti a vezeték nélküli technológia fontosságát.

Hogyan prognosztizálja az otthoni televíziózás és audio rendszerek jövőjét? Mikorra jósolja a 3D rendszerek elterjedését?
– Az Egyesült Államokban a felhasználók egyre inkább az otthoni szórakozást részesítik előnybe. Az USA-ban a háztartásokban megtalálható televízió készülékek 30 százaléka képes HD technológiára. A CES-en számos vállalat mutatja be HD rendszerű technológiáját.

Világszerte ´mekkora´ a szórakoztató elektronikai piac? Ön szerint melyik ország, vagy melyik régió ugrik ki a közeljövőben? Netán Kína?
– Világszerte a szórakoztató elektronikai piac körülbelül 618 milliárd dollár értékű. Az előrejelzések szerint 2008-ban ez 8 százalékkal növekszik, mintegy 667 milliárd dollárra. A világpiaci részesedésből az Egyesült Államok és Nyugat-Európa körülbelül 23 százalékot tesz ki, mindemellett más országok is nagyon gyorsan növekednek. Ázsia és Óceánia, Kína vezetésével várhatóan 11 százalékkal növekszik. A 2008-as ázsiai növekedés (Japán kivételével) a világ össznövekedésének várhatóan 40 százalékát teszi majd ki.

Kínában gyártatni az alacsony gyártási költségek miatt nagyon előnyös. Ön szerint a szórakoztató elektronikai eszközöket tekintve az alacsony előállítási költségek a minőség rovására mennek?
– Azért Kína mellett sokkal több érv szól, mint az alacsony gyártási költségek. Kína csak egyetlen eleme egy sokkal szélesebb ellátási láncnak. A szórakoztató elektronikai piacot a felhasználók igénye és a technológiai eszközök által elérendő cél hajtja előre. Az ár is természetesen fontos összetevő a felhasználók számára, mégis a legfontosabb ismérv, ami alapján a fogyasztók megválasztják a terméket, az a termék minőségi jellemzője. A CEA egy korábbi tanulmánya szerint a fogyasztók az online vásárolt szórakoztató elektronikai termékek 88 százalékát a termék jellemzői miatt vásárolták meg. Hasonlóan magas, mintegy 80 százalékot tesz ki azok aránya is, akik üzletben a terméket annak minőségi paraméterei miatt vásárolták meg. A termékekkel kapcsolatos pozitív vélemény is nagyon fontos, hiszen ugyanebben a tanulmányból kiderül, hogy az online vásárlók 74 százalékára van befolyással a termékről hallott pozitív vélemény.

Az iparághoz kapcsolódó vásárok általában jól jelzik a fogyasztói trendeket. Hogyan vetíti előre a CES jövőjét a következő 5 évben?
– A Nemzetközi CES soha nem volt még erősebb. A 2008-as Nemzetközi CES a legnagyobb valaha bármelyik kontinensen megtartott technológiai rendezvény lesz. Sikerült a Nemzetközi CES-t úgy pozícionálni, hogy a szórakoztató elektronika trendjének meghatározója legyen. Trendbeli változás, hogy 2006-tól például már a félvezető ipar termékei fogyasztói termékek lettek. A félvezető ipar sokáig a vállalatokra fókuszált, de az igényekben történt eltolódás következtében jelenleg a fogyasztói szegmens került a középpontba. A vállalati és fogyasztói piac közötti vonal kezd elmosódni, hiszen a fogyasztók egyre inkább olyan megoldásokat keresnek, amely révén szinte átmenet nélkül összekapcsolódhat munkájuk a szórakozással.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle