Connect with us

Hirdetés

technokrata

A legújabb hardveres fejlesztések, január elején

Laptop

A legújabb hardveres fejlesztések, január elején

Alig több mint 2 hét múlva kezdődik a legújabb szórakoztatóelektronikai újdonságokat felvonultató esemény; ezzel kapcsolatban Shawn DuBravac, a CES 2008 gazdasági szakértője fejtette ki gondolatait.

Szinte elképzelhetetlenül megváltoztatta életünket az információtechnológia, ami minden vállalat munkájára és gondolkodásmódjára hatással van. Véleménye szerint mennyire sikeresen tudják adaptálni a vállalatok az ICT modelleket?
– A vállalatok folyamatosan keresik az új technológiai lehetőségeket. Az Egyesült Államokban a háztartások több mint fele rendelkezik már széles sávval, 75 százalékuknak van széles sávú Internet kapcsolata. A fogyasztói és szórakoztató elektronikai eszközök által a felhasználók bárhonnan, bármikor összekapcsolódhatnak munkahelyükkel. A vezeték nélküli eszközök óriási mértékben hódítanak teret, a vállalatok pedig folyamatosan keresik azokat a lehetőségeket, amik eszközeik élettartamának növekedését és a funkcionalitást szolgálják.

Az Internet forradalom még a rézhuzalok idején kezdődött, amelyet azonban viszonylag gyorsan felváltott a száloptika. Manapság egyre gyorsabban térünk át a vezeték nélküli kommunikációra. Ön szerint a vezeték nélküli kommunikáció teljesen felváltja a száloptikát? Milyen változást lát az elkövetkezendő 5 évre?
– A vezeték nélküli kommunikáció szerepe rendkívül nagy, különös tekintettel a világ fejlődő részein, ahol a vezeték nélküli technológia szinte átugorja a vezetékes infrastruktúrát. A vezeték nélküli technológia nem szükségesen helyettesíti a száloptikai vagy a réz technológiát, de áthidaló megoldást kínál azokban az esetekben, ahol nem a száloptika a megfelelő megoldás. A mobilitás fontossága soha nem látott méreteket ölt, és például Indiában a növekedés egyértelműen betudható a vezeték nélküli technológiák térhódításának. A vezeték nélküli technológia például Törökországban is rendkívül fontos szerepet tölt be. A CEA (Szórakoztató Elektronikai Szövetség) nemrégiben készült tanulmánya szerint óriási szükség lesz a mobil eszközökre Törökországban az elkövetkező 3 évben. 2010-ig a mobil telefonok, laptop és notebook számítógépek és webalapú mobil eszközök iránt mutatkozik a legnagyobb kereslet, ami erősíti a vezeték nélküli technológia fontosságát.

Hogyan prognosztizálja az otthoni televíziózás és audio rendszerek jövőjét? Mikorra jósolja a 3D rendszerek elterjedését?
– Az Egyesült Államokban a felhasználók egyre inkább az otthoni szórakozást részesítik előnybe. Az USA-ban a háztartásokban megtalálható televízió készülékek 30 százaléka képes HD technológiára. A CES-en számos vállalat mutatja be HD rendszerű technológiáját.

Világszerte ´mekkora´ a szórakoztató elektronikai piac? Ön szerint melyik ország, vagy melyik régió ugrik ki a közeljövőben? Netán Kína?
– Világszerte a szórakoztató elektronikai piac körülbelül 618 milliárd dollár értékű. Az előrejelzések szerint 2008-ban ez 8 százalékkal növekszik, mintegy 667 milliárd dollárra. A világpiaci részesedésből az Egyesült Államok és Nyugat-Európa körülbelül 23 százalékot tesz ki, mindemellett más országok is nagyon gyorsan növekednek. Ázsia és Óceánia, Kína vezetésével várhatóan 11 százalékkal növekszik. A 2008-as ázsiai növekedés (Japán kivételével) a világ össznövekedésének várhatóan 40 százalékát teszi majd ki.

Kínában gyártatni az alacsony gyártási költségek miatt nagyon előnyös. Ön szerint a szórakoztató elektronikai eszközöket tekintve az alacsony előállítási költségek a minőség rovására mennek?
– Azért Kína mellett sokkal több érv szól, mint az alacsony gyártási költségek. Kína csak egyetlen eleme egy sokkal szélesebb ellátási láncnak. A szórakoztató elektronikai piacot a felhasználók igénye és a technológiai eszközök által elérendő cél hajtja előre. Az ár is természetesen fontos összetevő a felhasználók számára, mégis a legfontosabb ismérv, ami alapján a fogyasztók megválasztják a terméket, az a termék minőségi jellemzője. A CEA egy korábbi tanulmánya szerint a fogyasztók az online vásárolt szórakoztató elektronikai termékek 88 százalékát a termék jellemzői miatt vásárolták meg. Hasonlóan magas, mintegy 80 százalékot tesz ki azok aránya is, akik üzletben a terméket annak minőségi paraméterei miatt vásárolták meg. A termékekkel kapcsolatos pozitív vélemény is nagyon fontos, hiszen ugyanebben a tanulmányból kiderül, hogy az online vásárlók 74 százalékára van befolyással a termékről hallott pozitív vélemény.

Az iparághoz kapcsolódó vásárok általában jól jelzik a fogyasztói trendeket. Hogyan vetíti előre a CES jövőjét a következő 5 évben?
– A Nemzetközi CES soha nem volt még erősebb. A 2008-as Nemzetközi CES a legnagyobb valaha bármelyik kontinensen megtartott technológiai rendezvény lesz. Sikerült a Nemzetközi CES-t úgy pozícionálni, hogy a szórakoztató elektronika trendjének meghatározója legyen. Trendbeli változás, hogy 2006-tól például már a félvezető ipar termékei fogyasztói termékek lettek. A félvezető ipar sokáig a vállalatokra fókuszált, de az igényekben történt eltolódás következtében jelenleg a fogyasztói szegmens került a középpontba. A vállalati és fogyasztói piac közötti vonal kezd elmosódni, hiszen a fogyasztók egyre inkább olyan megoldásokat keresnek, amely révén szinte átmenet nélkül összekapcsolódhat munkájuk a szórakozással.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés