Connect with us

technokrata

Mikor jön a processzorral egybeépített videokártya?

Laptop

Mikor jön a processzorral egybeépített videokártya?

CPU és GPU egy tokozásban – mennyit kell még várni rá?

Az Ati tavalyi felvásárlása után megindultak a pletykák, amik szerint az AMD olyan „öszvér” processzort akar létrehozni, amelyben grafikus mag is található. Később a vállalat hivatalosan is elismerte ilyen irányú terveit, egyben nevet is adva a lapkának: Fusion. Eredetileg 2008-2009-re ígérték az első példányokat, de később módosítani kényszerültek a kiadási időpontot. Nemrég a napokban újabb csúszásról számoltak be, ezúttal 2009 második felére tolódott a Fusion debütálása.

Időközben megváltozott a neve is a processzornak. Accelerated Processing Unit (APU) lett, legalábbis Mario Rivas, az AMD számítástechnikai megoldások csoportjának ügyvezető alelnöke által nemrég közzétett bemutatójában már így hivatkoztak a fejlesztésre. Egyben kiderült, mi lesz az első változatok kódneve: Swift. Ez kvázi meg is szünteti az alaplapi chipkészlet funkcionalitását – a 45 nanométeres gyártási eljárással készítendő lapka szinte mindent tudni fog. Két vagy három általános számítási célokra alkalmas x86 maggal fog rendelkezni, ami az AMD újgenerációs mikroarchitektúrájára alapul (arra, amire a Phenom is), illetve egy grafikus maggal, ami egy „létező csúcskategóriás, különálló” kialakításra épül – valószínűleg a Radeon HD 3800-as sorozatra, vagy az annál eggyel újabb kiadásra. Emellett tartalmaz DDR3 memóriavezérlőt, illetve PCI Express buszvezérlőt is.

Rivas szerint nem lesz gond a gyártással, mert ez már második generációs 45 nanométeres termék lesz, így ez a csíkszélesség addigra már kipróbáltnak minősül, nem jelentkezik majd az átálláskor szokásos gyermekbetegségek zöme. A napjainkban alkalmazott SOI tervezési szabályok szerint fogják kialakítani a lapkákat.

Hol találkozhatunk majd ezekkel a processzorokkal (ha addig az Advanced Micro Devices el nem bukik abban az iszonyatos méretű adósságban, amit már eddig is felhalmozott)? A vállalat minden számítógépes szegmensben életképesnek látja az ötletet, így desktop, laptop, szerver és munkaállomás esetében egyaránt megjelenhet. Sőt, még szórakoztatóelektronikai alkalmazásnak is látja értelmét a vállalat.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák