Connect with us

technokrata

Játszható Crysis, UT 3 és CoD 4, olcsó videokártyákkal

Laptop

Játszható Crysis, UT 3 és CoD 4, olcsó videokártyákkal

Nem biztos, hogy a drágább grafikus vezérlő a jobb befektetés.

Az elmúlt héten az AMD Ati Hybrid Crossfire kialakításáról számolt be, alig egy nappal az Nvidia új, 3 utas SLI megoldását követően. Mindkét esetben ugyanarról van szó: az egy videokártya (és GPU) számítási teljesítményét fokozandó további grafikus processzorokat vetnek be a cégek.

Kezdjük az AMD-vel! A cégnek jövőre jönnek ki azok az alaplapjai, melyek már kiaknázzák az ebben rejlő lehetőséget, legyen szó akár az olcsóbb szegmens videovezérlőiről is. Egy, a Cnet egyik blogján megjelent bejegyzés szerint már tesztelni is sikerült ezt a kialakítást, ami így még a legújabb 3D-s játékokat is játszhatóvá tette, két olcsó chipet használó videokártya felhasználásával. A blog készítőinek állítása szerint a Crysis, Unreal Tournament 3 és Call of Duty 4 játékok 10 FPS-szel jobb értékeket produkáltak, pusztán egy olcsó Radeon konfigurációba való behelyezésével.

Az árskála másik végét célozta meg az Nvidia, mely bejelentette a három utas (3-way) SLI-t. Ez három darab azonos teljesítményű videokártya egymás mellé való állítását jelenti, melyek így közös erővel jóval számításigényesebb feladatokkal is megbirkózhatnak, mint amire két (vagy egy) grafikus vezérlő képes. Ugyanakkor ez a kialakítás csak a csúcskártyák tulajdonosai számára használható ki: az Nvidia csupán a Geforce 8800 GTX és Ultra videokártyákkal tette kompatibilissé három utas SLI-jét. Mindez azt jelenti, hogy olyan 1500 dollár körüli árban lehet gondolkodni. Ebből látszik, hogy (legalábbis egyhamar) nem lesz a tömegek szórakozása ez a kialakítás.

Habár korábban a négy utas (quad) SLI-be az Nvidia bicskája beletört, az előzetes tesztek azt mutatják, hogy most van keresnivalója a három videokártyának egyetlen számítógépben. Az olyan DirectX 10-es játékok, mint a Bioshock vagy a Company Heroes, jelentős többletet mutattak fel a „hagyományos” kétkártyás konfigurációk teljesítményéhez képest. Ehhez azonban speciális alaplap is szükséges: jelenleg csak az Nvidia 680i típusa rendelkezik három x16-os PCI Express slottal.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle