Connect with us

technokrata

Memória: most vegyünk, mert hamarosan drágulni fog?

Laptop

Memória: most vegyünk, mert hamarosan drágulni fog?

A gyártók emelni szeretnének.

A DRAM piac összetett gazdasági rendszer, ahol minden egyes szereplőnek meg kell találnia a költségek, a termelési kihozatal, a fejlesztések és más tényezők között a megfelelő egyensúlyt – különben nem lesz versenyképes. Azonban jó ideje kényszerpályán vannak a gyártók, mivel annyira kompetitív a piac, hogy kénytelenek voltak a profitszintjüket marginális szintre (vagy egyenesen negatívra) szorítani. Tették mindezt azért, hogy „tartsák a frontot”, és ne bukjanak el a versenyben.

Mindez abból a szempontból ideálisnak bizonyult a vásárlók számára, hogy olcsón lehetett memóriához jutni. Az átlagos, 667 MHz-en működő, 1 Gb-es DDR2 memória a januári 4,5 dolláros árról novemberre már 1,6 dollárra süllyedt, ami jelentős mértékű esés – ezt viszont nem követte az előállítási költségek hasonló mértékű csökkenése. A számítógépgyártók ősszel jelentős mennyiséget tartalékoltak be a karácsonyi időszakra, aminek következtében most nem vásárolnak olyan tempóban, ahogyan azt a memóriagyártók szeretnék. Ez pedig kellemetlen helyzetbe hozza a Samsung Electronics és a Hynix Semiconductor cégeket – ez a két vállalat a világ DRAM termelésének feléért felelős jelenleg.

Egyes elemzők szerint azonban jövőre megfordulhat a trend, és jobb időszak következik (legalábbis a lapkák előállítói számára). A DRAM eXchange állítása szerint a fent említett chip máris többe kerül, mint novemberben: jelenleg a 2 dolláros árat ostromolja, és további emelkedést ígér a gyártók hamarosan bekövetkező lépése. A nagyobb vállalatok ugyanis úgy döntöttek, hogy a termelés fokozása helyett inkább visszafogják magukat, a lecsökkenő mennyiség pedig árfelhajtó hatással bír majd. Így annak, aki az elkövetkező hónapokban tervez memóriát vásárolni, lehet, hogy érdemesebb még most, az alacsonyabb árak mellett beszereznie a kívánt mennyiséget.

A DDR3 terjedése néhány éven belül úgyis újraindítja majd a memóriavásárlási lavinát.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle