Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az első 1 GB-os Nvidia videokártya…

Laptop

Az első 1 GB-os Nvidia videokártya…

…amit a széles piac számára készítenek. Továbbfejlesztett hűtés és megnövelt teljesítmény – további részletek a cikkben.

Pár napja jelentette be az Asustek, hogy elkészült az első olyan grafikus vezérlőjével, mely (Nvidia alapokon) a mainstream piacot hivatott meghódítani – és ehhez egy gigabyte-os memóriával rendelkezik. Ebben a szegmensben – a csúcskategóriás hardverekért rajongókkal ellentétben – költségérzékenyebbek a vásárlók, így a (viszonylag) magas memóriaárak miatt maximum 512 MB-nyi VRAM-mal szerelt videokártyákkal találkozhattunk a sikeres példányok tekintetében. Mostanáig.

Az Asus EN8800GT/HTDP/1G az Nvidia Geforce 8800 GT grafikus chipjére alapul, 600 MHz-es mag és 1500 MHz-es streamprocesszoros órajellel rendelkezik. GDDR3 memóriája 1800 MHz-en üzemel. Olyan eszközökkel fokozta a távol-keleti vállalat a teljesítményt, mint például a SmartDoctor funkció, aminek révén a streamprocesszorok tömbjeinek és a mag órajele egymástól függetlenül változtatható, így akár 10 százalékkal többet is produkálhat a kártya 3D-s alkalmazások alatt.

A Geforce 8800 GT Achilles-inának a hűtés számít; több teszt szerint a grafikus processzor és a memória is nagyon felmelegszik, az elvártnál jobban. Az Asus foglalkozott a problémával, és Glaciator Fansink nevű hűtési megoldása – a cég állítása szerint – orvosolja ezt a hiányosságot.

Térjünk azonban kicsit vissza a memóriakérdéshez! A modern játékok magas felbontás mellett már nem elégednek meg a 256 MB-os videomemóriával, annál többet igényelnek az akadásmentes futtatáshoz. Ugyanakkor a fél gigabyte-nyi kapacitás teljesen elegendő; azoknál a modelleknél, melyekből készült 512 MB-os és 1 GB-os változat, tisztán látszik, hogy a nagyobb méret nem hozott érezhető teljesítménynövekedést. Ellenben a több memória megnöveli az árat, és ez könnyen negatív irányba módosíthatja az adott modell eladási adatait. Igaz, az Asus egyelőre nem közölte, hogy mennyibe fog kerülni – ha nem árazza nagyon az 512 MB-os változat fölé, akkor lesz keresnivalója a piacon. A vállalat mindenesetre bizakodik abban, hogy az EN8800GT/HTDP/1G sikeres lesz.

Legkorábban december végétől lehet majd megvásárolni a kártyát, elsőként az észak-amerikai országokban.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés