Connect with us

technokrata

A Windows márpedig környezetszennyező(bb)

Laptop

A Windows márpedig környezetszennyező(bb)

Linuxszal a tisztább Földért.

A CNN egyik jelentése szerint sokkal környezetszennyezőbb Windows-t használni, mint a pingvines operációs rendszert. Ha ugyanis valaki áttér a Microsoft OS-éről Linuxra, akkor az elektronikus hulladék mennyiségét hosszútávon 50 százalékkal tudja mérsékelni, áll a neves amerikai hírszolgáltató beszámolójában. Ez alátámasztja azt az állítást, amelyet még 2004 végén tett a brit kormányzat: akkor a ködös Albionban úgy találták, hogy kétszer gyorsabban kell számítógépet cserélnie annak, aki Windows-t használ. A redmondi szoftver alá tett hardverek teljesítménye ugyanis gyorsabban avul el, „köszönhetően” az operációs rendszer és rá írt programok erőforrásigényének intenzívebb növekedésének. Ezzel kétszer olyan tempóban keletkezik elektromos hulladék (ha csak nem találunk valamilyen más felhasználási módot elavult számítógépünknek), mintha Linuxot futtatnánk.

Legkésőbb akkor cserélik le a felhasználók a PC-jüket, amikor új operációs rendszert szereznek. Windows 2000 helyett XP, XP helyett Vista. Ez ugyan a Windows XP esetében különösen hosszúra nyúlt (2001 és 2006 között gyakorlatilag nem jött ki új asztali OS a Microsoft programozóinak kezei közül), viszont előtte jóval gyorsabban cserélődtek az egyes változatok, és a Vista utódja is megérkezhet 2-3 éven belül. Az emberek pedig vágynak a jobbnak tűnő, új, szebb operációs rendszerre – hogy aztán tudásuk jelentős részét ne használják, de hibáit szidhassák hónapokon (éveken) keresztül.

Otthoni környezetben nyilvánvalóan csak nagyon komoly megkötésekkel van alternatívája a Windows-nak, hiszen erre készül a legtöbb számítógépes játék. Vállalati miliőben azonban már érdemes megfontolni a Linux használatát, pusztán környezetvédelmi szempontokból is. Arról nem is beszélve, hogy a ritkábban cserélt számítógépek nem csak az elektronikus hulladék keletkezési mennyiségét illetően jelentenek pozitívumot, hanem eszközbefektetések tekintetében is – anyagilag egyáltalán nem mindegy, hogy 10 év alatt kétszer vagy négyszer kell leváltani egy több ezres gépparkot. Iparági megfigyelések szerint egy Windows-os rendszer 3-4 évente kerül cserére, míg a linuxos rendszerek esetében ennek ideje 6-8 év.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle