Connect with us

technokrata

Kétmagos Celeronok

Laptop

Kétmagos Celeronok

Az Intel legolcsóbb processzoraiban is duplázódik a magok száma.

A Digitimes értesülése szerint január 20-án újabb történelmi jelentőségű lépésre szánja el magát az Intel: kiadja első kétmagos processzorait a budget, vagyis a legolcsóbb CPU-kat tartalmazó árkategóriában. A nagy Core és Core 2 mániában ugyanis a Celeronok nem haltak ki, csak talán kicsit kevesebb hangsúlyt kaptak. Ezt ellentételezheti a január 20-i revitalizálás.

Mi is fog történni az év első hónapjában? Hatodikán jelenteti meg a vállalat Penryn kódnevű processzorait, melyek a jelenlegi Core 2 mikroarchitektúra jobb, már csupán 45 nanométeres gyártási eljárással készített változatai. Ezután két hét csönd, majd 20-án debütál az új Celeron E1000-es, amely 1,2 GHz-es órajelen működik, FSB-je pedig 800 MHz-es. 512 KB-nyi L2 cache-sel rendelkezik, legnagyobb érdekessége azonban a már fent említett kétmagos kialakítás lesz – Celeron processzor még soha nem bírt ilyen designnal.

Ugyanekkor a csúcskategória is lökést kap: az Intel ütemterve szerint a szintén 45 nanométeres gyártási eljárással készülő Yorkfield és Wolfdale lapkák is huszadikán fognak debütálni. Az első a négymagos QX9000-es szériát erősíti, 2,5-2,83 GHz közötti frekvenciákon, a második pedig a Core 2 Duo E8000-es sorozat számára hoz vérfrissítést, 2,66 és 3,16 GHz-es órajeleken.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle