Connect with us

technokrata

Többmagos videokártyák

Laptop

Többmagos videokártyák

A CPU után a GPU is osztódik?

Egyelőre hivatalos forrásból nem erősítették meg, de iparági szakértők egyre többször rebesgetik, hogy az AMD által felvásárolt Ati a többmagos grafikus processzorok irányába tervez elmozdulni a nagyteljesítményű videokártyáknál. Tulajdonképpen hasonlóról van szó, mint az Intel/AMD központi vezérlőegységei esetében: a GPU fizikailag több magból állna, hogy jobban el tudja osztani a terhelést, és még kiegyensúlyozottabb, magas teljesítményt tudjon leadni.

Ha igazak lesznek a kiszivárgott (fél?)információk, a januári CES (Consumer Electronics Show) ebben a tekintetben (is) megváltoztathatja a jövő számítástechnikájáról alkotott képünket. Két RV670-es chip egybe tokozásáról rebesgetnek a jól értesültek, amely így összesen durván 1,3 milliárd(!) tranzisztorból állna. A talán Ati Radeon HD 3800 X2 nevű videokártya így minden idők legösszetettebb GPU-ját kapná.

És hogy mi támasztja alá a találgatásokat? Nos, nemrég megjelent egy cikk a PC Watch nevű site-on, amely azt taglalta, hogy az AMD következő generációs grafikus megoldása kihasználhatja az úgynevezett multi-chip modulban (MCM) rejlő lehetőségeket. Ebben nem az Intel által követett utat járnák be, vagyis nem külső busz kötné össze a két magot, hanem egy speciális, „chiptől-chipig” interfész biztosítaná a belső kommunikációt a lapkák között. Ez hatékonyabbá tenné a megoldást abban az esetben, ha a két mag éppen egymást kisegítve dolgozik egy grafikus számításon.

Ugyanakkor a fejlesztés a belépőszintű és a középkategória alsó rétegeiben megjelenő termékek esetében ma még egyáltalán nem életképes. Jelenleg meglehetősen magas költségek mellett lehetne csak ilyen eszközöket piacra dobni, márpedig ezekben a szegmensekben kritikus tényező az ár. Ugyanakkor kezdetben az asztali processzoroknál is csak a legdrágábbak kínáltak többmagos architektúrát – ma pedig már a legolcsóbb processzorok javát is a kétmagosok teszik ki.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle