Connect with us

Hirdetés

technokrata

Többmagos videokártyák

Laptop

Többmagos videokártyák

A CPU után a GPU is osztódik?

Egyelőre hivatalos forrásból nem erősítették meg, de iparági szakértők egyre többször rebesgetik, hogy az AMD által felvásárolt Ati a többmagos grafikus processzorok irányába tervez elmozdulni a nagyteljesítményű videokártyáknál. Tulajdonképpen hasonlóról van szó, mint az Intel/AMD központi vezérlőegységei esetében: a GPU fizikailag több magból állna, hogy jobban el tudja osztani a terhelést, és még kiegyensúlyozottabb, magas teljesítményt tudjon leadni.

Ha igazak lesznek a kiszivárgott (fél?)információk, a januári CES (Consumer Electronics Show) ebben a tekintetben (is) megváltoztathatja a jövő számítástechnikájáról alkotott képünket. Két RV670-es chip egybe tokozásáról rebesgetnek a jól értesültek, amely így összesen durván 1,3 milliárd(!) tranzisztorból állna. A talán Ati Radeon HD 3800 X2 nevű videokártya így minden idők legösszetettebb GPU-ját kapná.

És hogy mi támasztja alá a találgatásokat? Nos, nemrég megjelent egy cikk a PC Watch nevű site-on, amely azt taglalta, hogy az AMD következő generációs grafikus megoldása kihasználhatja az úgynevezett multi-chip modulban (MCM) rejlő lehetőségeket. Ebben nem az Intel által követett utat járnák be, vagyis nem külső busz kötné össze a két magot, hanem egy speciális, „chiptől-chipig” interfész biztosítaná a belső kommunikációt a lapkák között. Ez hatékonyabbá tenné a megoldást abban az esetben, ha a két mag éppen egymást kisegítve dolgozik egy grafikus számításon.

Ugyanakkor a fejlesztés a belépőszintű és a középkategória alsó rétegeiben megjelenő termékek esetében ma még egyáltalán nem életképes. Jelenleg meglehetősen magas költségek mellett lehetne csak ilyen eszközöket piacra dobni, márpedig ezekben a szegmensekben kritikus tényező az ár. Ugyanakkor kezdetben az asztali processzoroknál is csak a legdrágábbak kínáltak többmagos architektúrát – ma pedig már a legolcsóbb processzorok javát is a kétmagosok teszik ki.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés