Connect with us

technokrata

15 éves a ThinkPad

Laptop

15 éves a ThinkPad

Rövid notebook-kronológia az űrben is járt kis eszközökről.

A ThinkPad 2007-ben ünnepli 15. születésnapját. Bár számos jellemzője megváltozott az évek során, három dolog ugyanolyan maradt: a piros TrackPoint, a téglalap alak és a fekete külső. A ThinkPad, amelyet 1992-ben Richard Sapper és Naitó Arimasza tervezett, díjak százait gyűjtötte be. Mindez azonban csak töredéke a mérföldkövek hosszú listájának: a ThinkPad volt az első modern noteszgép, amelyik felszállt az űrbe egy űrrepülőgéppel, és amelyik helyet kapott a new yorki Modern Művészetek Múzeumának állandó kiállításában.

A ThinkPad történetének állomásai
1992: ThinkPad 700C – Az IBM bejelentette a ThinkPad sorozat első tagját, a ThinkPad 700C-t; ez volt az első notebook 10,4 hüvelykes színes TFT-képernyővel és új TrackPoint mutatóeszközzel. A notebook 2,6 kilogrammot nyomott és 120 MB memóriával volt felszerelve – akkor ez egész komolynak számított.

1993: ThinkPad 750P/360P – Az IBM bemutatott egy átalakítható, tollal rendelkező notebookot, amellyel használója lejegyezhette gondolatait és ötleteit – így több időt tölthetett gondolkodással és kevesebbet gépeléssel.

1994: ThinkPad 755 – Megjelent az első, beépített CD-olvasóval felszerelt notebook. A ThinkPad 755 CD nagy mennyiségű adat betöltését és használatát tette lehetővé.

1995: ThinkPad 701C – Az IBM egyik kutatójának, miközben kirakóst játszott lányával, nagyszerű ötlee támadt: válasszuk szét a billentyűzetet két összeillő részre, amelyek kinyílnak a képernyő felnyitásakor, és összecsukódnak a lecsukáskor. A ThinkPad 701 billentyűzete új irányt jelentett a technológiában, mivel elsőként tette lehetővé egy szabványos méretű billentyűzet elhelyezését egy kisméretű notebookban.

1996: ThinkPad 560 – Az IBM ismét új kategóriát állított fel, az „ultrahordozható” számítástechnikát. A folyton úton lévő felhasználók igazán könnyűsúlyú, mégis ütőképes hordozható számítógéphez jutottak.

1997: ThinkPad 770 – Ez volt az első notebook beépített DVD-olvasóval. Végre kiváló minőségű videót lehetett nézni notebook-számítógépeken is.

1998: ThinkPad 600 – 1998-ban az IBM ismét új kategóriát hozott létre a ThinkPad 600 bemutatásával, a „vékony és könnyű” notebookot. A ThinkPad 600 sorozat minden idők legnagyobb példányszámban eladott IBM ThinkPad notebookja lett, amely címet a mai napig őrzi. A vásárlóknak egy vékony és könnyű, mégis nagyteljesítményű, de versenyképes árú notebookra volt szükségük, és ezen igény kielégítésére született meg a típus.

1999: ThinkPad i sorozat – Az i sorozatban jelent meg a ThinkLight – egy kis lámpa, amely sötét környezetben, például repülőgépeken kellemesen megvilágította a billentyűzetet.

1999: Ultrabase – A ThinkPad 570-hez lehetett elsőként kapni az IBM Ultrabase dokkolóállomását kiegészítőként, hogy a felhasználók még nagyobb teljesítménnyel és rugalmassággal alakíthassák kedvükre ThinkPad notebookjukat.

2000: ThinkPad i sorozat – Az i sorozat tagjai voltak az első notebookok beépített vezetéknélküli csatlakozással.

2001: ThinkPad TransNote – A TransNote egy új portfolió-notebook volt, amelyik a papír és tinta alapú munkát, illetve a mobil számítástechnikát egy digitális munkahelyben egyesítette.

2001: ThinkPad T sorozat – A T sorozat notebookjai egyensúlyt biztosítanak a teljesítmény és a hordozhatóság között. A titán-kompozit ház segít a súly alacsonyan tartásában a 14,1 hüvelykes képernyőméret mellett is, melyet akkoriban még sok asztali számítógéphez használtak.

2002: ThinkPad A31p – Az IBM bemutatta első mobil munkaállomását, a ThinkPad A31p-t.

2002: ThinkPad X30 – Ez a notebook tovább növelte a bővíthetőség és az egésznapos használat kínálta értékeket egy kicsi, és könnyű (mindössze 1,6 kilogrammos), ultrahordozható gépben.

2003: ThinkPad T41 – A ThinkPad T41 az első notebook, amely saját ejtőernyővel van felszerelve: az IBM Active Protection System (aktív védelmi rendszer) egy beépített mozgásérzékelő, amelyik folyamatosan figyeli a rendszer merevlemezét, és ha ütődést, durva rázkódást vagy hasonló eseményt észlel, megvédi a merevlemezt a meghibásodástól.

2003: A húszmilliomodik ThinkPad – Az IBM gyártotta le elsőként a húszmilliomodik notebookját – mely több, mint amit bármely más notebookmárkából gyártottak addig.

2004: Ujjlenyomat-olvasó – Az IBM PCD bemutatta az első beépített ujjlenyomat-olvasót tartalmazó notebookot, és leszállította százmilliomodik PC-jét (asztali és notebook számítógépeket együtt számolva).

2005: Lenovo – A Lenovo megvásárolta az IBM PC üzletágát, így a cég új nemzetközi informatikai szereplővé, és a világ harmadik legnagyobb számítógépgyártójává vált. A Lenovo egyúttal bejelentette első átalakítható tábla PC-jét is, a ThinkPad X41-et, amely mind tábla PC-ként, mind ultrahordozható notebookként használható.

2006: ThinkPad X60 Tablet – Az új X60 Tablet gépbe érintőképernyő, valamint beltéri/kültéri képernyőfunkciók kerültek.

2007: Bukócső – A ThinkPadekben megjelent a felső „bukócső”, a képernyőt védő „Roll Cage”, amely tartósabbá teszi és jobban védi a fedelet és a monitort.

2007: Bőrkötésű ThinkPad Reserve – A ThinkPad Reserve az első ThinkPad igényes bőrkötésben.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle