Connect with us

Hirdetés

technokrata

Könnyebb és egyben nehezebb lesz Vistát lopni

Laptop

Könnyebb és egyben nehezebb lesz Vistát lopni

Egyik oldalról könnyít, másik irányból nehezít a Microsoft.

Hétfőn, azaz tegnap jelentette be Redmond, hogy a Windows Vista esetében a Windows XP-nél mért szintnek csupán a felét tapasztalták, ami a szoftverrel való kalózkodást illeti. A kézenfekvő rosszmájú gondolat (miszerint a Vista kevésbé kell még lopottan is) ellenére a háttérben egészen más ok húzódik meg: az operációs rendszer védelme. Redmond állítása szerint a Vista keményebb másolásvédelmi megoldásai teszik lehetővé, hogy alacsonyabb legyen a kalózkodási szintje az új(abb) OS-nek. Ezt Mike Sievert, a Microsoft egyik alelnöke árulta egy hétfői interjúban.

Mint ismeretes, az XP-hez képest az egyik legfontosabb változás e téren az úgynevezett volume license key-ek, azaz a mennyiségi licenckulcsok megszűnése volt, melyek révén az előző generációs operációs rendszert még korlátlan számú PC-re fel lehetett telepíteni. Emellett a nem aktivált Vistával rendelkező számítógépek igen gyorsan használhatatlanná válnak (a Microsoft hivatalos megfogalmazása szerint: érvénybe lép a csökkentett funkcionalitású mód).

Ezek az eredmények ugyanakkor néha a felhasználók neheztelésével párhuzamosan jelentkeznek. Ezért döntött úgy a Microsoft, hogy a Vista első javítócsomagjának kiadásával a csökkentett funkcionalitású módon enyhít: az SP1 telepítésével figyelemfelkeltő felhívások fogják a felhasználót bombázni, amennyiben szoftvere nem bizonyul eredetinek, ahelyett, hogy azonnal letiltanák számos funkció eléréséről. Ebben az esetben a rendszerindításkor megjelenik egy üzenet, amelyben felkínálják a monitor előtt ülőnek az azonnali vagy a későbbi aktiválást. A második lehetőség azonban nem rögtön, hanem csak egy kis várakozás után jelenik meg, ösztökélve a felhasználókat a kényelmetlenség megszüntetésére (vagyis az operációs rendszer megvásárlására). Ezen felül a desktop háttere „szemkímélő” fehér lesz, a jobb alsó sarokban az eredetvizsgálat sikertelenségére utaló felirattal – Sievert szerint azonban ezektől eltekintve az illegálisan telepített Vista is használható lesz.

Az alelnök szerint azért szánták rá magukat ezekre a változtatásokra, hogy ne hozzák lehetetlen helyzetbe azokat, akik tudtuk nélkül használták az operációs rendszer illegitim módon installált verzióját. Valószínű azonban, hogy a funkciókorlátozás feloldása (illetve felpuhítása) a kalózkodási szint megnövekedésével fog járni, vagyis az újgenerációs OS adatai szépen hozzáidomulnak a Windows XP hasonló paramétere mellé.

Betömködjük a réseket
Nehezít is ugyanakkor a Microsoft: a Service Pack 1 kiadásával két, a biztonsági funkciókat megkerülő trükköt is ellehetetlenít ígérete szerint Redmond. Az egyikkel azt az eljárást utánozták a kalózok, amely a nagyvállalatok számára teszi lehetővé az előaktivált Vista gépek használatát. A másik pedig az a trükk (volt?), melynek révén a próbaidőszakot tolták ki a végtelenbe (és tovább) a cseles, ám a szoftverért fizetni nem akaró internetezők. A próbaidőszak alatt ugyanis nem kell aktiválni az operációs rendszert, ugyanakkor annak minden funkciója bárminemű korlátozás nélkül elérhető.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés