Connect with us

technokrata

Rossz, hamisított akkumulátorok

Laptop

Rossz, hamisított akkumulátorok

Eredetiként értékesítették, de a gyenge minőség miatt hajlamosak a kigyulladásra – ez buktatta le a csalókat.

Másfél hete perelte be Ohio-ban az IBM a Shentech nevű céget. Ez utóbbi olyan notebook akkumulátorokat értékesített, amelyek hajlamosnak bizonyultak az öngyulladásra. Már ez önmagában is figyelemreméltó eset, de ami miatt a Kék Óriás haragját kiváltotta a kis amerikai cég, az az volt, hogy az energiaforrásokra az IBM logóját szitázta rá.

A multinacionális vállalat közleménye szerint egy vásárló Ohio-ban vett Thinkpad laptopjához akkumulátort. Az egység a használat során túlhevült, majd ki is gyulladt, ezzel pedig komoly károkat okozott a hordozható számítógépben. A felhasználó az energiaforrás (vélt) gyártójához fordult – az IBM márkáját birtokló Lenovo-hoz. Miután eljuttatta hozzájuk a tönkrement alkatrészt, a cég bevizsgálta, és kiderítette, hogy az nem eredeti.

Ezután saját maguk akartak meggyőződni arról, hogy a Shentech hamisított termékeket árul, mondta az IBM egyik képviselője a sajtónak. A Kék Óriás alkalmazottai ezért tizenkét akkumulátort rendeltek az Ohio-i cégtől, majd megvizsgálták ezeket is. Kiderült, hogy mindegyik hamisított, egyik példány sem köthető az IBM-hez (a rajta levő logón kívül). Ezért a Nagy Kék bírósághoz fordult, arra kérve az ügyhöz kirendelt bírót, hogy kötelezze a Shentech-et: adja át az összes, még el nem adott hamis energiaforrást az IBM részére, megsemmisítés céljából. Emellett az ezen akkumulátorok értékesítéséből befolyt profitjára is igényt tart az Intenational Business Machine. Plusz, ami talán a leginkább megviselheti a kis céget, a Kék Óriás azt is kérvényezte, hogy minden egyes hamisított terméktípus után egymillió dolláros kártérítést kelljen fizetnie az Ohio-i cégnek.

A webes vállalat jelenleg is árusít Thinkpad akkumulátorokat az Egyesült Államokban, ezekről azonban nem tudni, hogy vajon eredetiek-e. A Shentech egyelőre nem kívánta kommentálni az esetet.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle