Connect with us

Hirdetés

technokrata

Könnyen túlhajtható új AMD processzorok

Laptop

Könnyen túlhajtható új AMD processzorok

Phenom lapkák „fekete kiadásban”.

Írtunk már arról, hogy idén még a 2,5 GHz-es órajelet sem fogják meghaladni a vállalat új processzorai, amivel teljesítményhátrányba kerülnek az Intel Core 2 mikroarchitektúrájának ennél magasabb frekvencián üzemelő modelljeihez képest. Ezt ellensúlyozandó, az AMD nemrég bejelentette, hogy Phenom 9600-as chipjének kiadja „Black Edition” változatát, mely könnyű túlhajtást (overclocking) tesz lehetővé. Előreláthatóan decemberben kerül a boltokba a lapka.

2,3 GHz-es órajelen működik majd a CPU, mely mellé 2 MB-nyi osztott harmadszintű és 512 KB-nyi dedikált másodszintű cache tartozik, természetesen magonként. Támogatja a kétcsatornás, PC2-8500 (DDR2 1066 MHz) memóriákat, ahogyan a „hagyományos” Phenom 9600-as; ugyanakkor egy tekintetben jelentősen eltér majd tőlük. Az AMD ugyanis úgy döntött, hogy ezeknél a példányoknál nem zárolja az órajelszorzót, vagyis a tuningra éhes felhasználók megpróbálhatják az utolsó teljesítménymorzsákat is kihajtani ezekből a lapkákból – anélkül, hogy az FSB-t emelni kellene. Persze lehetőség van az órajel növelésére is, sőt, a memóriafrekvencia automatikusan képes erre.

Miért nem érhető el ez a lehetőség alapértelmezettként? Nos, ha valaki emlékszik még a Pentium érára, akkor tudhatja, hogy akkor nem voltak órajelszorzó-zárasak a processzorok, aminek következtében néhány, BIOS menüben tett gombnyomással (ha szerencsés volt a próbálkozó, és jó CPU-t fogott ki) akár 50 százalékos sebességnövekedést is el lehetett érni. Ezzel nyilvánvalóan saját maguknak, a drágább, azaz nagyobb profitot hozó lapkáknak kreáltak konkurenciát a gyártó/fejlesztő cégek. Ez volt az oka, hogy mind az Intel, mind az AMD letiltotta a lehetőséget; ez utóbbi csak a csúcskategóriában, az 1000 dolláros szegmensben biztosította az órajelszorzó szabad állítását.

Azt persze nem lehet tudni, hogy hol van a határ, ahol a szorzó változtatásával instabillá válik a rendszer. A gyártók – nem véletlenül – nem is szoktak garanciát vállalni a húzott processzorokra. Mindenesetre a 300 dollár körüli ár sokakat csábíthat át a „sötét oldalra”.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés