Connect with us

Hirdetés

technokrata

Internet Explorer: az eltávolíttatott funkció visszatér

Laptop

Internet Explorer: az eltávolíttatott funkció visszatér

Először opcionálisan, később kötelezően.

2007 áprilisában hajlott meg a Microsoft az Eolas és a Kaliforniai Egyetem előtt: ez utóbbi kettő ugyanis olyan szabadalmat birtokolt, amelyet a redmondi szoftverfejlesztő engedély nélkül használt. A kérdéses szabadalom révén automatikusan működhettek a website-okat interaktívabbá tevő ActiveX vezérlők – ez a lehetőség tűnt el tavasszal a Microsoft böngészőjéből. Augusztusban aztán a vállalat egyezségre jutott a szellemi jogok kérdésében, így (521 millió dollár kifizetését követően) ismét jogot formálhatott az automatikus működés alkalmazására.

Ezt Pete LePage, a Microsoft egyik vezető termékmenedzsere jelentette be a vállalat saját, Internet Explorerről szóló blogjában. Ennek a megállapodásnak köszönhetően nemsokára eltávolításra kerül a „click to activate” funkció a browserből, olvasható a webes napló bejegyzésében. Habár végleges időpontot még nem jelölt meg Redmond a változtatásra, de tervei szerint decemberben válik (opcionálisan) letölthetővé az Automatic Component Activation Preview nevű update. A széles közönség pedig 2008 áprilisában, az Automatic Update-en keresztül kapja vissza a funkciót.

Az Eolas szellemi tulajdona
A szabadalom azt szabályozza, hogy az objektumok miként ágyazhatók be egy weblap HTML kódjába. Ezt a technikát sértette meg a Microsoft ActiveX vezérlős gyakorlata. Érdekes, hogy ugyanakkor a Javascript alkalmazások hasonló működése nem vét az Eolas szabadalma ellenében. Sem a Netscape, sem a Firefox nem került összetűzésbe az amerikai céggel a kérdéses szabadalom miatt.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés