Connect with us

Hirdetés

technokrata

Windows-t a legolcsóbb laptopra is!

Laptop

Windows-t a legolcsóbb laptopra is!

A cél: kiszorítani a linuxot.

Tovább butítani a Windows XP-t – ez az egyik fontos célja jelenleg a Microsoftnak. Nem arról van szó, hogy „túl sokat tud” az operációs rendszer; egy új alkalmazási környezetbe kell átültetni, ami speciális mivolta miatt az OS lefogyasztását igényli. Amint arról már április végén is írtunk, a Microsoft és az OLPC projekt mögött álló szervezet megállapodást kötött, hogy a kis laptop képes lesz a redmondi szoftver egy kevesebbet tudó változatának futtatására is. A szegényebb országokban élő gyerekek tehát nem (feltétlenül) kell, hogy linuxszal találkozzanak, amikor bekapcsolják a XO laptopokat.

Mindez persze pénzbe kerül – a programozóknak komoly munkát kell végezniük az operációs rendszeren, hogy az illeszkedjen a kisméretű hordozható számítógép hardverkialakításához. A XO laptopok ugyanis nem rendelkeznek erős hardverrel (sőt), ezért egy normál desktop gépen akadásmentesen elfutó Windows XP a noteszgépre telepítve komoly fennakadásokkal lenne csak használható – ha egyáltalán. Azt azonban jelenleg még nem tudni, hogy mikorra készülnek el az OS könnyített változatával, amit még széleskörűen le is kell tesztelni.

Az OLPC ezzel a lépéssel bizonyára a fejlett országok kedvében akar járni: a projekt ugyanis nem csak a fejlődő világ számára kínálja hordozható masináit, hanem az Egyesült Államok és Kanada is vásárolhat belőle – igaz, itt 400 dollárt kell kifizetni érte, amiből rögtön kettő laptop finanszírozása válik megoldottá. Az egyiket megkapja a vásárló, a másikat pedig így el tudják küldeni olyan elmaradott régiókba, mint Afrika, Dél-Amerika, vagy Ázsia fejletlenebb országai. A kanadaiak és az amerikaiak azonban valószínűleg hajlamosabbak kinyitni a tárcájukat, hanem egy nyíltforrású operációs rendszerrel találják magukat szembe, hanem a jól ismert Windows XP-s kezelőfelület köszön vissza.

Jelenleg egyébként 188 dollárba kerül a „100 dolláros laptop”, köszönhetően a tervezettnél költségesebb gyártási költségeknek. A masina designere, Mary Lou Jepsen szerint hamarosan csökkenés várható: a következő év első negyedében – többek közt a folyamatosan eső memóriaárak miatt – olcsóbbá válhat a noteszgép. Azt ugyan nem tudni, hogy mikor közelíti meg az eredeti célként kitűzött 100 dollárt, de már mostani formájában is minden eddigi fejlesztésnél alacsonyabb áron lehet forgalomba hozni.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés