Connect with us

technokrata

Processzorhiány fenyegeti a karácsonyt

Laptop

Processzorhiány fenyegeti a karácsonyt

Nem lesz elég CPU az év végére?

Az Asustek Computer tegnap számolt be arról, hogy valószínűleg hamarosan hiány fog kialakulni a noteszgépekbe szánt Intel processzorokból. Az egyelőre nem tiszta, hogy vajon az Asus olyan méretű megrendelést adott le, aminek a kielégítését az Intel előre nem tervezte be, vagy a chipgyártó üzemeiből valami miatt kevesebb példány gördül le, mint amennyire korábban számítottak.

„A legnagyobb hiány a notebook elemei között a CPU-kban mutatkozik, az Intel központi vezérlőegységeiben. A vállalat nem tudja maradéktalanul kielégíteni az igényeket.” – nyilatkozott kedden Jerry Shen, az Asustek elnöke egy tajvani konferencián. Ez pedig akár aggodalomra is adhat okot, hiszen előfordulhat, hogy megáll a laptopok árcsökkenése, sőt, talán enyhe emelkedés is bekövetkezik, ahogy több összetevőből is kifutó készletekről érkeznek hírek. Nincs elegendő LCD sem, sőt, a kisméretű, noteszgépekbe szerelt merevlemezek tekintetében is hiányról számoltak be az iparági szakértők. És akkor még nem is említettük az „örök bajkeverő” akkumulátorokat – a forgalmazóknak valószínűleg idén nem kell attól tartaniuk, hogy a nyakukon marad az árukészlet jelentős része.

„Jó kapcsolatot ápolunk az Intellel, így nincs nagy probléma, de ha rosszabb lenne a viszonyunk, akkor komolyabb slamasztikában lennénk.” – mondta Shen. Cége egyébként idén 4,2-4,4 millió, saját márkanév alatt forgalomba hozott noteszgép (nem ideértve az Eee PC-ket) eladásával számol az idei évre – ennek nagyobb része természetesen a második félévben talál gazdára. Ez az időszak közismerten erősebb, egyrészt az augusztusi-szeptemberi iskolakezdés, másrészt a karácsonyi bevásárlás miatt.

Több kell, mint valaha
Az IDC nemrég megjelent ismertetője szerint a világon átlagosan 14,3 százalékkal emelkedtek a PC-s mikroprocesszorok eladásai a harmadik negyedévben, ami minden idők legerősebb értékesítési időszaka lett. A CPU-kon belül a mobil lapkák vitték a prímet: ez a szegmens 26,6 százalékkal produkált jobb eladásokat a korábbi időszakhoz képest.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák