Connect with us

Hirdetés

technokrata

Miért olyan drágák az Intel processzorok?

Laptop

Miért olyan drágák az Intel processzorok?

Kell a pénz pereskedésre.

Még ha demagóg is a megközelítés, a tény tény marad: az Intelnek valamiből finanszíroznia kell peres kiadásainak költségeit. És ilyenkor többnyire nem is a neves ügyvédekből álló jogi csapat emészti fel a legtöbb pénzt, hanem az, ha kénytelen kiegyezni valamelyik, vele perben álló féllel, netalán a bíróság ellene dönt. Ahogy történt ez a minap is.

A Transmeta évek óta ismert különösen keveset fogyasztó, x86-os környezetre készített processzorairól. Az egykoron még Linus Torvalds-ot is alkalmazó vállalat egy ideje azonban már nem állít elő saját terméket, pusztán fejlesztéseinek licenceléséből „éldegél”. Ebbe pedig beletartozik az is, hogy bepereli azokat a cégeket, amelyek szerinte jogsértést követnek el a kárára. Például az Intelt.

A felek a hét közepén jutottak megállapodásra: a Transmeta ejti a vádakat az Intel ellenében, sőt, garantálja, hogy ez utóbbi minden, a felperes által birtokolt és szerinte jogtalanul felhasznált licencet az alperes rendelkezésére bocsájt. Ezért cserébe az Intel egy igen zsíros összeget kénytelen kifizetni a kisebbik vállalatnak – akkorát, mint amekkora bevételt fennállása óta összesen termelni tudott a Transmeta. Számszerűsítve ez a következőt jelenti: 150 millió dollár azonnali kifizetést, illetve a következő öt év során további évente 20 millió dollárt. Ez összesen negyedmilliárd(!) dolláros bevétellel gyarapítja a kisebbik gyártó kasszáját. Amit – hogy válaszoljunk a címben feltett kérdésre – természetesen mi, vásárlók „dobunk össze” a cégnek.

Az egyezség megkötéséért még csak exkluzivitást sem kap az Intel: a megállapodás értelmében a Transmeta bárkinek továbblicencelheti saját fejlesztéseit, függetlenül attól, hogy az Intel saját processzoraiban alkalmazza-e azokat. Előfordulhat tehát, hogy az AMD szintén a Transmetától vásárolt technikákat építi be lapkáiba.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés