Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ismét nyert az AMD, az Intel kárára

Laptop

Ismét nyert az AMD, az Intel kárára

Lendületben a kisebbik processzorgyártó.

Az IDC piackutatása szerint a 2007-es év harmadik negyedévében, vagyis a július-szeptember közötti időszakban minden eddigi rekordot megdöntött az eladott processzorok mennyisége. A világon átlagosan 14,3 százalékkal nőtt az értékesített CPU-k száma ebben az időszakban, ennél egy picivel dinamikusabban emelkedett a belőlük származó profit: 14,8 százalékkal, 7,95 milliárd dollárra.

Ez a két nagy rivális, az Intel és az AMD számára egyaránt jó hír: mindkét vállalat jelentősen növelni tudta eladásait. Egymáshoz viszonyított piaci részesedésük azonban változott, mégpedig a nagyobbik gyártó kárára. A vizsgált időszakban az AMD 23,5 százalékos piaci részesedést tudott felmutatni, vagyis majdnem minden negyedik eladott processzor az Advanced Micro Devices üzemeiből került ki, ami 0,4 százalékos növekedés a korábbi időszakhoz képest. Az Intel ezzel szemben 76,3 százalékos részesedéssel bírt a két utolsó nyári és az első őszi hónap alatt, ami ugyanakkora méretű csökkenést jelent, mint amivel riválisa előrébb jutott.

Egyedül a desktop fronton álltak be a „lövészárkok”: a mobilprocesszorokat tekintve az AMD 1,9 százalékkal, 18,9 százalékra növelte részesedését, míg a szerverprocesszoroknál ez a két érték 0,7 százalék és 13,9 százalék volt. A mobil szegmens növekedésének motorját egyértelműen az Intelhez képest olcsóbb (igaz, kicsivel többet fogyasztó és valamivel kisebb teljesítményű) CPU-k adták. Ez utóbbi piacrész egyébként 26,6 százalékkal lett nagyobb a harmadik negyedévben, míg asztali processzorokból 7,7, a szerverekbe szánt központi vezérlőegységekből pedig 4,6 százalékkal kelt el több. És lanyhulásnak semmi jele: az IDC az utolsó három hónapjára is erős eladásokat vár.

Az agresszív árháború segítheti a Vista terjedését, vélekedett Shane Rau, az IDC személyi számítógépek piackutatásáért felelős részlegének igazgatója. Az OEM-ek által kiharcolt árkedvezményeket az eladók tovább adják a felhasználóknak, akik emiatt zömmel nem olcsóbb, hanem robosztusabb konfigurációkat vásárolnak. Ezzel egyre inkább átalakul, „Vista-barát” lesz a számítógépes környezet a világ fejlettebb részein – amihez persze a memóriaárak most már hónapok óta tartó gyengélkedése is hozzájárul.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés