Connect with us

technokrata

Ismét nyert az AMD, az Intel kárára

Laptop

Ismét nyert az AMD, az Intel kárára

Lendületben a kisebbik processzorgyártó.

Az IDC piackutatása szerint a 2007-es év harmadik negyedévében, vagyis a július-szeptember közötti időszakban minden eddigi rekordot megdöntött az eladott processzorok mennyisége. A világon átlagosan 14,3 százalékkal nőtt az értékesített CPU-k száma ebben az időszakban, ennél egy picivel dinamikusabban emelkedett a belőlük származó profit: 14,8 százalékkal, 7,95 milliárd dollárra.

Ez a két nagy rivális, az Intel és az AMD számára egyaránt jó hír: mindkét vállalat jelentősen növelni tudta eladásait. Egymáshoz viszonyított piaci részesedésük azonban változott, mégpedig a nagyobbik gyártó kárára. A vizsgált időszakban az AMD 23,5 százalékos piaci részesedést tudott felmutatni, vagyis majdnem minden negyedik eladott processzor az Advanced Micro Devices üzemeiből került ki, ami 0,4 százalékos növekedés a korábbi időszakhoz képest. Az Intel ezzel szemben 76,3 százalékos részesedéssel bírt a két utolsó nyári és az első őszi hónap alatt, ami ugyanakkora méretű csökkenést jelent, mint amivel riválisa előrébb jutott.

Egyedül a desktop fronton álltak be a „lövészárkok”: a mobilprocesszorokat tekintve az AMD 1,9 százalékkal, 18,9 százalékra növelte részesedését, míg a szerverprocesszoroknál ez a két érték 0,7 százalék és 13,9 százalék volt. A mobil szegmens növekedésének motorját egyértelműen az Intelhez képest olcsóbb (igaz, kicsivel többet fogyasztó és valamivel kisebb teljesítményű) CPU-k adták. Ez utóbbi piacrész egyébként 26,6 százalékkal lett nagyobb a harmadik negyedévben, míg asztali processzorokból 7,7, a szerverekbe szánt központi vezérlőegységekből pedig 4,6 százalékkal kelt el több. És lanyhulásnak semmi jele: az IDC az utolsó három hónapjára is erős eladásokat vár.

Az agresszív árháború segítheti a Vista terjedését, vélekedett Shane Rau, az IDC személyi számítógépek piackutatásáért felelős részlegének igazgatója. Az OEM-ek által kiharcolt árkedvezményeket az eladók tovább adják a felhasználóknak, akik emiatt zömmel nem olcsóbb, hanem robosztusabb konfigurációkat vásárolnak. Ezzel egyre inkább átalakul, „Vista-barát” lesz a számítógépes környezet a világ fejlettebb részein – amihez persze a memóriaárak most már hónapok óta tartó gyengélkedése is hozzájárul.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák