Connect with us

technokrata

Ha elvesztek az adataink…

Laptop

Ha elvesztek az adataink…

Adathelyreállítás ingyenes szoftverrel.

Aki nem éppen a mai nappal kezdte a számítástechnikával való ismerkedést, biztosan átélte már azt a kétségbeesett helyzetet, amikor egy fontos adatot, file-okat véletlenül törölt ki a rendszerbol. Szerencsére az otthoni felhasználók szinte mindegyike csak az operációs rendszer „virtuális törlését” használja, azaz az adatok valójában nem íródnak felül, csak a rájuk mutató bejegyzés szunik meg az indexben. Van tehát remény arra, hogy visszaállítsuk az odalett állományokat – nem egy szoftvert fejlesztettek már kifejezetten erre a célra. Ezek a szoftverek azonban többnyire fizetos változatban férhetok hozzá.

Nem így a Recuva (letöltés itt), mely az angol recover szlengszeru írásmódjából kapta a nevét. Fejlesztoi ingyenesen elérhetové tették az alkalmazást – és habár még béta fázisban van, alapfunkcióját már képes ellátni. A véletlenszeruen letörölt, Recycle Binbol kiürített file-okat vissza tudja hozni (ha még nem kerültek felülírásra); de digitális fényképeink visszaállítására is képes, ha azokat figyelmetlenségbol töröltük le a memóriakártyáról (ugyanígy képes az MP3-lejátszók kezelésére is). Még azon állományok helyreállítására is van esély, melyeket szoftveres hibák, rendszerösszeomlások vagy vírusok távolítottak el a rendszerbol.

Nagyon fontos tudni, hogy akkor van a legnagyobb esélye az eltunt állomány elokerítésének, ha az eset észrevételét követoen azonnal felfüggesztünk minden, az adott tárolóra történo adatírást. Tehát ha azonnal cselekszünk, amikor bekövetkezik a törlés, még szinte 100 százalék, hogy nem lesz gond a visszaállítással, de ha csak napok vagy hetek múlva vesszük észre a történteket, sokkal kisebb az esélye, hogy még nem került felülírásra az a tárterület, ahol a korábbi állomány „lakott”.

Változások az 1.07.138-as kiadásban
– teljes Unicode kompatibilitás
– a Recycle Binből való állomány-visszaállítás file-név kezelésének továbbfejlesztése
– jobb sikertelen állomány-visszaállítás visszajelzés
– kisebb változások a grafikus felületen
– egyszerűsített kínai nyelv támogatása
– kisebb javítások

A szoftver 1.07.138-as változata letölthető Download adatbázisunkból.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek