Connect with us

technokrata

Új Nvidia videokártya, nagyon jó teljesítményekkel

Laptop

Új Nvidia videokártya, nagyon jó teljesítményekkel

Első teszteredmények a Geforce 8800 GT-ről.

Amint arról két hónapja írtunk, a csúcskategóriás, DirectX 10-es videokártyákat még ősszel egy újabb változattal bővíti az Nvidia. A G92-es chipre alapuló grafikus vezérlők továbbfejlesztett PureVideo HD videomotort tartalmaznak, támogatják a PCI Express 2.0-s buszt, rendelkeznek DVI-vel, Displayporttal és HDMI kimenetekkel is. Emellett 16 shader egységgel többet tudhatnak magukénak, mint a GTS változatok, ez egészen pontosan 112 feldolgozóegységet jelent.

Arról, hogy ennek milyen hatása lesz a teljesítménye, pár napja győződött meg az Expertview – a távol-keleti site üzemeltetői kezeik közé kaparinthattak egy 8800 GT videokártyát, amelyet alapos tesztelésnek vetettek alá. Az eredmények szerint a HD-s videotartalmak feldolgozásában drámai módon képes tehermentesíteni a processzort a GPU: H.264 kódolás esetén a korábbi, 90 százalék feletti terhelés 2 százalék alá esett. De VC-1 kodek esetén is jelentős csökkenést mértek a tesztelők: a 46 százalékos CPU terhelés 31 százalékra mérséklődött.

A 600 MHz-es mag-, 1,5 GHz-es shader- és 1,8 GHz-es memória-órajelen üzemelő referenciakártya majdnem utol is érte a Geforce 8800 GTX 768 MB-nyi memóriával szerelt változatát; pedig a nemsokára debütáló grafikus vezérlőn „mindössze” 512 MB-nyi memória kapott helyet. Emellett külön öröm, hogy mindkét, jelenleg a csúcskategóriában található Nvidia videokártyához képest kevesebbet fogyaszt: nyugalmi állapotban 148 wattot (a GTS változat 166, a GTX kiadás 200 wattos értékeivel szemben), terhelés mellett pedig 212 wattot (GTS: 232 W, GTX: 296 W).

Amennyiben a fenti adatok helytállóak, a felső árkategóriának új ásza születhet. Ára ugyan nem ismert, mivel azonban megjelenésével megszűnik a legolcsóbb, 8800 GTS 320 MB-os változata, ezért valószínűsíthető, hogy a 640 MB-os jelenlegi árával nagyjából megegyező összeget kérnek majd érte a boltban; ami a teljesítmény/ár hányados tekintetében igen vonzó alternatívává teheti.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek