Connect with us

technokrata

Letölthető az Ubuntu 7.10

Laptop

Letölthető az Ubuntu 7.10

Látványos 3D effektusok, gyorskereső funkció, gyors felhasználóváltás, még szélesebb körű hardvertámogatás és új biztonsági keretrendszer.

Bár sokan még mindig a rendszergazdák bonyolult játékszerének tartják a Linuxot, valójában ezen már messze túllépett. A rendszer automatikusan felismeri a legtöbb hardvert, a beállításokat grafikus felületen, pár kattintással végezhetik el a felhasználók, és az OpenOffice.org irodai programcsomag felveszi a versenyt bármelyik másik konkurens megoldással. A gyorskereső rendkívül meg tudja könnyíteni a felhasználó mindennapjait, hiszen segítségével pillanatok alatt megtalálhatjuk az elkallódott e-mailt, a rég nem hallgatott zeneszámot, vagy akár egy internetes könyvjelzőnket.

A leglátványosabb azonban kétség kívül az új Compiz Fusion technológia, ami a 3D effektusokat szolgáltatja. Bár azok számára, akik már egy ideje nyomon követik a Linux fejlődését, nem hat valódi újdonságként – azonban mostanra igazán kiforrott lett a rendszer, így az Ubuntu legújabb kiadásában már ez az alapértelmezett.

Így pedig az ablakok zselészerűen hullámozhatnak, lángba borulva tűnhetnek el, és a Star Trek teleportját idéző effekttel ugorhatnak fel, a munkaasztal pedig kockaként pöröghet a képernyőn. Mindez csak beállítás kérdése – persze a fejlesztők gondoltak azokra is, akik a visszafogottabb, kevésbé látványos, de praktikus beállításokat szeretik. Természetesen azok, akik a korábbi, hagyományos ablakkezelést preferálják, továbbra is beállíthatják azt.

Az Ubuntut bárki ingyenesen letöltheti. A rendszer akár telepítés nélkül is kipróbálható, hiszen a telepítő CD egyben egy úgynevezett Live CD is, vagyis egyszerűen a meghajtóba helyezve, és a gépet újraindítva máris használható. Telepítés közben nem kell a komótosan haladó csíkot nézni, nyugodtan játszhatunk, böngészhetjük kedvenc weboldalainkat, vagy cseveghetünk ismerőseinkkel. Ha pedig segítségre van szükség, az Ubuntu.hu weboldalon magyar nyelvű dokumentáció, és helyi közösség várja a kezdő felhasználókat.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák