Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teljes pályás letámadás, Intel módra

Laptop

Teljes pályás letámadás, Intel módra

Új chipkészlet, információ a Nehalem processzorokról és az olcsó négymagosokról.

Kezdjük ez utóbbival: a chipgyártó gigász még a múlt hét végén jelentette be, hogy hogyan is képzeli el új, csúcskategóriás processzorainak árképzését. A közlemény szerint átlépnek egy lélektani határt az árak: a második legdrágább, Core 2 Extreme QX9650 (3 GHz-es órajel, 12 MB-nyi L2 cache, 1333 MHz-es FSB) példány 999 dollárba kerül majd. A januárban debütáló lapkánál azonban egy még drágább, 1399 dolláros példány is megjelenik majd, ez valamikor a 2008-as év első negyedében válik elérhetővé. A QX9750-es 3,2 GHz-en üzemel, másodszintű gyorsítótára változatlan a januári elődhöz képest, viszont az FSB-jét is tovább tornászta a vállalat, egészen 1,6 GHz-re.

Ennél persze lesznek olcsóbb négymagosok is: három Core 2 Quad (Q9300, Q9450, Q9550, órajelük: 2,5, 2,66, 2,83 GHz) processzorral is piacra lép a vállalat, az elsőben 6 MB-nyi, a többiben dupla ekkora L2 cache lesz. Áruk 266, 316, 530 dollár lesz, ami a legolcsóbbat már pont a mainstream piac legfelsőbb rétegébe helyezi, vagyis aki hajlandó kicsit többet áldozni a számítógépére, de azért még nem elkötelezett teljesítménymániás, annak is lehetősége lesz négy maggal megáldott CPU-t vásárolni. Érdekes helyzetet teremt ugyanakkor, hogy az Intel a fentiekkel egy időben, szintén januárban piacra dobni tervezett leggyorsabb kétmagos processzora, a Q8500-as ugyanennyibe fog kerülni, de magasabb (3,16 GHz-es) órajelen üzemel. Ez azt jelenti, hogy a még mindig gyengén párhuzamosított szoftverek zöménél rövidtávon érdemesebb lesz inkább ez utóbbiba fektetni.

A fenti árak természetesen nagykereskedelmi vásárlás esetén érvényesek.

Nehalem – teljesen új architektúra, integrált grafikus mag, nyolc feldolgozóegység
A hét első napján szót ejtett a vállalat a Nehalem kódnevű lapkáiról is, melyek a következő generációt jelentik majd az Intel központi vezérlőegységeinek palettáján. Az Intel útitervében először 2002-ben felbukkant processzor várhatóan 2008 negyedik negyedévében debütál majd. A vadonatúj mikroarchitektúrára alapuló CPU-k nem csak hatékonyabbak és fejlettebbek lesznek a Core 2-höz képest, hanem új többszálas technológiával is el lesznek látva, ami azt jelenti, hogy virtuálisan megduplázódhat a processzorban alkalmazott magok száma. Integrált memóriavezérlő és új processzorbusz (Quick Patch Interconnect – QPI) is lesz majd benne, de a legnagyobb újítása mégis a könnyű változtathatóság. Habár az első példányok nem rendelkeznek még integrált grafikus maggal, később (2009-ben) egyes változatokban már megjelennek ezek a számítási egységek is.

A Nehalem mikroarchitektúra első implementációja Bloomfield néven debütál. Ennek két vagy négy magja lesz, attól függően, hogy hova pozícionálja az Intel; és egyszerre akár nyolc szálat is képes lesz kezelni. A Bloomfield processzorok az extrém teljesítményt igénylő környezetekbe kerülhetnek elsőként, ami azt jelenti, hogy nem a legolcsóbb példányok között jelennek meg. Az első nyolcmagos Intel processzorról azonban továbbra sincsen hivatalos információ, mindössze Paul Otellini, a vállalat vezérigazgatójának korábbi közlése adhat támpontot: az Intel vezetője „valamikor 2008-ra” ígérte ezeket a CPU-kat.

Új chipset
A processzor-hírek után egy chipkészlet bejelentés is napvilágot látott: az Intel legújabb, X48-as terméke alig két hét múlva, november 4-én kerül forgalomba. Az eredetileg tervezetthez képest ugyanis előrébb hozták a piacralépést, aminek ugyan áldozatul esett a magas órajelen üzemelő DDR3 memória hivatalos támogatása, cserébe viszont olcsóbb lett. Olcsóbb, de nem olcsó: az Intel 70 dollárért kínálja az alaplapgyártóknak a chipsetet. Ez az elmúlt 5 évben készített összes, extrém teljesítményt nyújtó hasonló terméknél drágább.

Lássuk akkor, hogy mit kap a leendő vásárló a pénzéért. Az X38-as elődjével párhuzamosan piacon levő lapka támogatja az 1600 MHz-es FSB-t, az 1333 MHz-es, kétcsatornás DDR3 SDRAM-okat (PC-10600), illetve az Intel Fast Memory hozzáférési módját. Az 1600 MHz-es DDR3-at hivatalból tehát nem támogatja az Intel, de nem is tiltja le: ennek alkalmazását az alaplapgyártókra bízza. Az azonban (egyelőre) nem ismert, hogy miért döntött így a vállalat (ezt az órajelet a JEDEC már hivatalosa ratifikálta).

PCI Express 2.0 busz, multi GPU technológia, rugalmas túlhajtási képességek és extrém memóriaprofil (XMP) technológia teszi teljessé a képet.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés