Connect with us

technokrata

Memóriák, közel 5 GHz-en

Laptop

Memóriák, közel 5 GHz-en

A Rambus technológia újra hódítani fog?

A memóriatermékek fejlesztésében, gyártásában érdekelt Elpida Memory nemrég jelentette be legújabb XDR memóriatípusának első mintapéldányait. A modulok érdekessége, hogy a rajtuk levő chipek 4,8 GHz-es órajelen üzemelnek, vagyis az extrém nagy frekvencia révén nagy adatátviteli sebességgel bírnak.

Maga az XDR memória architektúra a Rambus alapjaira épül, azaz a DDR SRAM-okhoz nincs sok köze. Nem meglepő tehát, hogy jelenleg csak néhány speciális eszköz használja ezt a típust, a mainstream piac nem találkozott vele. Kérdés, hogy ilyen háttérrel lesz-e szükség a még nagyobb teljesítményre.

A 70 nanométeres gyártási eljárással készülő chipek 512 Mb-es kapacitással rendelkeznek; a rájuk alapuló modulok összesen 9,6 GB/s-os adatátvitelre képesek. Az Elpida új, 104 tűs FBGA tokozású memóriái akár 8 bankba is szervezhetők. A cég és a Rambus állítása szerint ezeknek a fejlesztéseknek, kialakításnak köszönhetően a modulok ideálisak lehetnek a nagy teljesítményt igénylő alkalmazásokhoz, mint amilyenek a nagyfelbontású televíziók, játékkonzolok, PC-k, szerverek és munkaállomások. Az XDR egyik legnagyobb felhasználója egyébként pont a konzoliparból került ki: a Sony Playstation 3-jánál alkalmazza ezeket a chipeket.

Nagyobb mennyiség a mintapéldányokból decemberre lesz, ígérte a vállalat, míg a tömeggyártás elindítását jövő év áprilisára ígérte.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák