Connect with us

Hirdetés

technokrata

Geforce 8800 GTS, véged!

Laptop

Geforce 8800 GTS, véged!

Megszünteti a csúcskategória legolcsóbb (és legkedveltebb) tagját az Nvidia. Nem maradunk azonban utód nélkül…

Szeptember elején írtunk arról, hogy a csúcskategóriás, DirectX 10-es videokártyákat egy újabb változattal fogja bővíteni az Nvidia. Ezen található a G92-es chip; az erre alapuló grafikus vezérlők pedig továbbfejlesztett PureVideo HD videomotort tartalmaznak, támogatják a PCI Express 2.0-s buszt, rendelkeznek DVI-vel, Displayporttal és HDMI kimenetekkel is. Amit viszont eddig csak sejtettünk: megjelenése a kategória legolcsóbb, a vásárlók által talán leginkább kedvelt 8800 GTS 320 MB-os változatának végével jár. A vállalat leáll ezeknek a modelleknek a gyártásával.

Persze érthető az Nvidia döntése: helyet kell csinálnia a 65 nanométeres gyártási eljárással készülő GPU-kra alapuló videokártyáknak. Ezek egyébként 256 és 512 MB-nyi videomemóriával rendelkeznek majd, vagyis a számítástechnikában szokatlan 320 MB-os VRAM el fog tűnni. Ugyanakkor a 640 MB-nyi memóriával szerelt 8800 GTS megmarad (egy darabig), kis fazonigazítás után, legalábbis a mostani információk szerint.

Mitől lesz más a G92? Nos, 16 shader egységgel többet tudhat magáénak, mint a korábbi változat, ez egészen pontosan 112 feldolgozóegységet jelent. Ez ugyanakkor még mindig 16-tal kevesebb a GTX/Ultra változatok hasonló paraméteréhez viszonyítva, vagyis arról egyelőre nincs szó, hogy a jelenlegi bajnokokat letaszítaná a trónról a házon belüli rivális. Nem változott az órajel, és a fejlettebb gyártási eljárások ellenére az Nvidia nem jelentett be jobb disszipációs képességeket sem.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés