Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az Ati visszavág

Laptop

Az Ati visszavág

Csökkentett csíkszélesség, fogyasztás és melegedés, új technikák támogatása: új videokártya van érkezőben.

Habár a cég sokat várt DirectX 10-es grafikus vezérlői elég gyengén muzsikáltak az Nvidia megoldásaival szemben, és ráadásul későn is érkeztek meg, az AMD birtokában levő Ati nem adta fel, és az elmúlt fél évben átfazonírozta az R600-as kódnévvel illetett chipet. Ez lett az RV670-es, mely számos előnyét többek között a tovább csökkentett csíkszélességnek köszönheti: ezt a fajta lapkát immár 55 nanométeres gyártási eljárással készítik a TSMC üzemében.

Mit kell még tudni róla? Továbbra is 320 egyesített shader processzort tartalmaz, mint a nagy előd (Radeon HD 2900 Pro), állítja egy, az Expretviewer website-on megjelent cikk. Azt nem tudni, hogy a memóriainterfész marad-e 512 bites, vagy le lesz-e butítva 256 bitre, az viszont biztosnak tűnik, hogy a GDDR4-es memóriachipek sebességét tovább növeli a vállalat. A GPU immár a DirectX 10.1-es változatát is natívan támogatja, valamint a shader modell 4.1-es verzióját és az univerzális videodekódert (UVD) is. Szintén alkalmazott újítás lesz a PCI Express 2.0 és a Displayport interfész. Duplapontosságú lebegőpontos számításokat is ígér az Ati, kérdés, hogy ennek lesz-e gyakorlati haszna, hiszen ez inkább az általános célú számítási feladatok területén jelent előnyt, nem pedig a grafikus felhasználások esetében.

Habár pontos időpontot nem tudni, a források sejteni vélik, hogy az AMD az RV670-re alapuló termékeket még novemberben piacra fogja dobni, vagyis a karácsonyi bevásárlószezon végső hajrájára jelen lesznek a boltok polcain az újdonságok. Az sem kizárt azonban, hogy az egész december elejére csúszik; egy időpontra az újgenerációs asztali CPU, a Phenom FX megjelenésével, hogy a vállalat egyszerre indíthasson frontot a videokártyák és a processzorok területén fölénybe került vetélytársai ellenében.

A korábbi csúcsmodellekhez képest valamivel olcsóbb lesz a GPU, ami a gyártástechnológiai fejlődésnek köszönhetően talán már nem az AMD amúgy is komoly méretűre duzzadt hiányát növeli tovább. A vállalat hivatalosan nem kívánt kommentárt fűzni a fenti értesülésekhez.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés