Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nvidia: 3D-s teljesítményt alacsony áron

Laptop

Nvidia: 3D-s teljesítményt alacsony áron

Új, integrált grafikus vezérlővel szerelt chipkészletek a piacon.

Mára tervezte a megújult, integrált videovezérlőt tartalmazó chipkészleteinek hivatalos bemutatkozóját a kaliforniai vállalat, melyeket az Intel által fejlesztett processzorokhoz készített. Ugyan a diszkrét megoldásokhoz képest jóval szerényebb teljesítményt kínálnak, mégis, a költséghatékonyság miatt valószínűleg kedveltek lesznek az átlagos, új játékokra, filmszerkesztésre nem vágyó felhasználók körében. Pont ez az oka annak, hogy az Intel itt jelentős részesedést tudott megszerezni: a processzorgyártó vállalat integrált grafikus vezérlővel bíró megoldásai a legnépszerűbbek, és csak azt követik az Nvidia és az Ati termékei.

A jelenlegi piaci helyzet az oka annak, hogy az Nvidia jó ideje távol tartja már magát az integrált GPU-t kínáló alaplapoktól. Ráadásul az utóbbi években inkább az AMD központi vezérlőegységeit részesítette előnyben, a lapkafejlesztéseket tekintve. Ez utóbbi azonban tavaly bekebelezte az Atit, így saját megoldással jelenhetett meg a piacon, ami érzékenyen érintheti az Nvidiát. Logikus lépés tehát, hogy a videokártyákat fejlesztő cég ismét nyit az inteles rendszerek irányába.

Geforce 7-es belsőt kapnak az új IGP-k (integrated graphics processor), állítja a Reuters. A neves újság közlése szerint három megoldással próbálja lefedni a piacot az Nvidia. A két fejlettebb az 1333 MHz-es processzor frontoldali buszsebességet is támogatja, valamint a Penryn családba tartozó Intel CPU-kat, illetve a HDMI kimenetet is. Lényeges információ, hogy a vállalat gondolt azokra, akik a konfiguráció beszerzését követően rájönnek: túl erős a processzor, ugyanakkor a grafikus mag teljesítménye jócskán alulmúlja a várakozásokat. Számukra egy PCI Express x16 slot kínálja a továbblépés lehetőségét.

Nézzük kicsit részletesebben a chipkészleteket! A legnagyobb tudásút a vállalat Nforce 630i névre keresztelte, melybe bele kell érteni a Geforce 7050-es grafikus vezérlőt is. Ez támogatja az 1333 MHz-es FSB-t, a 800 MHz-es DDR2 SDRAM-okat, ismeri a DirectX 9.0-t és a shader model 3.0-t; rendelkezik a DVI, D-Sub és HDMI kimenetek kezelésének képességével, valamint HDCP kompatibilis. Négy soros ATA-300 portot támogat (RAID funkciókkal egyetemben), ugyanakkor két párhuzamos ATA port kezelésére is felkészítették. Gigabites Ethernet csatoló, a már említett PCI Express x16 és két PCI Express x1, illetve tíz darab 2.0-s USB port teszi teljessé a képet.

Hasonló néven, de csak a Geforce 7025-ös grafikus vezérlőt tartalmazva kerül forgalomba a másik fejlesztés, mely paramétereit tekintve megegyezik a fenti modellel. Az Nforce 610i is ez utóbbi grafikus maggal rendelkezik, ám ez csak az 1066 MHz-es frontoldali buszsebességet felmutatni képes processzorokat támogatja, és memóriákból is csupán a 667 MHz-es DDR2 SDRAM-okat tudja kezelni. „Mindössze” 8 darab 2.0-s USB porttal, 10/100 Mbps-os Ethernet vezérlővel és egyszerűsített RAID támogatással rendelkezik.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés