Connect with us

technokrata

Csalódást keltő hibrid merevlemezek

Laptop

Csalódást keltő hibrid merevlemezek

Miért nem váltják be a hozzájuk fűzött reményeket? Cikkünkből kiderül.

HHD, avagy hybrid hard disk – a winchesterek új változata nagy felhajtást kapott az elmúlt hónapokban, ám ezt mégsem tudta eléggé kamatoztatni. Ennek oka, hogy a felhasználók megtapasztalták: a néhány száz megabyte-nyi plusz memória nem elegendő ahhoz, hogy jelentős sebességtöbbletet érhessenek el az adatátvitel során, viszont megdrágítja a készülékeket. A Fujitsu mérései szerint például egy Windows átlagosan 28 másodperc alatt töltődik be, HHD-vel pedig mindössze 21 másodpercre csökken ez az idő – ezt a különbséget nem tartják annyira jelentősnek a vásárlók, hogy hajlandóak lennének nagy tömegekben kinyitni a tárcájukat.

Miért is hibrid az a merevlemez? Azért, mert a mágneses adattárolást memóriaalapú megoldással egészíti ki. Az adatok permanensen a beépített lemezeken kerülnek tárolásra, és innen is olvassa be őket a mechanika. A SATA csatoló és a lemezek között azonban ott van egy néhány száz megabyte-os memória adattároló, ami elméletileg gyorsítja az adathozzáférést. Az adatok ugyanis ebbe a tárba kerülnek, ahonnan jóval gyorsabban, a lemezekhez való hozzáférés nélkül lehet kiolvasni a szükséges információt.

Gyorsabb adatátvitel, kisebb fogyasztás, hosszabb akkumulátoridő, rövidebb OS-felállás. Ezeket ígérték a gyártók, és habár a 8-16 MB-os pufferrel rendelkező winchesterkehez képest a HHD-k valóban előrelépést jelentenek, közel sem annyit, mint amit a megnövekedett árak indokolnának. Legalábbis a felhasználók szerint, akik ezért nem igazán éreznek késztetést arra, hogy lecseréljék már meglevő modelljeiket, sőt, arra se nagyon hajlanak, hogy új háttértár beszerzésekor a „hagyományos” winchesterek helyett hibrid változatokba ruházzanak be.

Ennek oka pedig nem más, vélik a szakértők, mint az alacsony memóriaméret. A HHD-knek jellemzően 256 MB-nyi memória jut napjainkban, ám ez kevés. Becslések szerint 4 GB-nyi kapacitással már hoznák az elvárt teljesítménytöbbletet, az azonban nagyon megnövelné az amúgy is magas árakat. Vagyis jelenleg úgy tűnik, hogy a winchesterekről az SSD-kre való átállás nem mehet kompromisszumos úton: a két technika vegyítése nem hozott átütő sikert a piacon.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom