Connect with us

technokrata

Olcsóbbá váló next-gen DVD-k

Laptop

Olcsóbbá váló next-gen DVD-k

A Digital Versatile Disc nyomdokaiba lépni kívánó Blu-ray lemezek ára csökkenni fog – ez azonban (most még) inkompatibilitással jár.

Ugyan kisebb kapacitással bír a HD DVD, ám a Blu-ray-jel vívott „háborúban” egyik nagy előnye, hogy olcsóbb is. Éppen ezért, a kéksugaras formátum legnagyobb hátrányát kiküszöbölendő, a Pioneer és a Mitsubishi Kagaku Media összefogtak és létrehoztak egy újfajta médiumot. Az úgynevezett LTH (Lot to High) típusú Blu-ray jelentősen alacsonyabb előállítási költségekkel dicsekedhet, azonban van egy „kis” bökkenő: nem kompatibilis a már eladott lejátszókkal és meghajtókkal.

Hogyan lett olcsóbb a gyártása ezeknek a lemezeknek? Úgy, hogy szerves adatrögzítő réteget alkalmaznak ezeknél a korongoknál. Ez mind az előállítást, mind az anyagköltségeket tekintve jótékony hatással van a végső számlára – azonban a mostani lejátszók csak a szervetlen adatrögzítő réteggel bíró példányokat képesek kezelni. Érdekesség, hogy a kétrétegű HD DVD-k alacsonyabb ára részben ennek a technológiának köszönhető: a rivális formátum már több mint egy éve használja a szerves rétegeket.

Kereskedelmi forgalomban az első példányok még az idei év legvégén vagy a következő év elején debütálhatnak. Addig semmiképp, közölték a fejlesztő vállalatok, amíg az első olyan lejátszók piacra nem kerülnek, amik kezelni is tudják ezt a médiumot.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp