Connect with us

technokrata

Beszólt az AMD az Intelnek

Laptop

Beszólt az AMD az Intelnek

Processztori – háborúban a PR-osok (is).

A napokban zajló IDF (Intel Developer Forum) keretei között számolt be a világ legnagyobb, x86-os processzorokat fejlesztő vállalata legújabb, Nehalem kódnevű CPU-iról (bővebben itt). Egy napra rá az Advanced Micro Devices hivatalos közleményt jelentetett meg, amely szerint az Intel megoldásai gyanúsan hasonlítanak az AMD által alkalmazott egyes technikákra. „Ami meglepő, hogy az „innovatív új technológiák” jó része közeli kapcsolatot mutat fel az AMD által kifejlesztett technológiákkal, melyeket már szállít, néhány esetben évek óta alkalmaz a vállalat.” – olvasható az amerikai sajtóközleményben.

Bizonyára minden érdeklődőnek feltűnt már, hogy a kisebbik gyártó által évek óta használt Hypertransport buszhoz kísértetiesen hasonlít az Intel által napokban bejelentett QuickPath buszmegoldás. Emellett az integrált memóriavezérlő kérdése is hasonló módon kavarta fel az állóvizet: az AMD már 2003 óta használja processzoraiban, az Intel pedig mostanában, a Nehalemmel együtt tervezi bevezetni. Az Advanced Micro Devices ezt saját elképzeléseinek igazolásaként látja, azt állítva, hogy riválisa hasonló lépéseivel beismerte: jó irányba indult az AMD korábban.

Aggodalomra adhat azonban okot, hogy a Hypertransport és az integrált memóriavezérlő alkalmazása ellenére az Opteronok, az Athlon 64-esek és a Sempronok nem érik el a Xeonok és Core 2 Duo-k teljesítményét. Ráadásul ezt az architektúrát éppen mostanában készül felfrissíteni az Intel, többek között az AMD által emlegetett fejlesztésekkel.

Grafikus mag a processzorban
Sokan féltették az AMD-t, hogy helyes-e több milliárd dollárért felvásárolni a kanadai Atit, amikor tavaly ősszel bejelentette a vállalat az akvizíciót. Nos, pénzügyileg egyelőre még mindig a szakadék szélén egyensúlyoz a cég, de hogy stratégiailag milyen jól döntött, azt az is igazolja, hogy az Intel az IDF-en bejelentette saját, CPU-ba integrált GPU-kra vonatkozó terveit. A Larrabee projekt, mely diszkrét grafikus processzorok létrehozását célozza meg, és a processzorokba külön magként bekerülő GPU szinte teljesen egybecseng az AMD által lassan egy éve hangoztatott Fusion fejlesztéssel, melynek bemutatkozása várhatóan két éven belül megtörténik (további részletek itt).Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák