Connect with us

technokrata

Hordozható masinák, egytizednyi fogyasztással

Laptop

Hordozható masinák, egytizednyi fogyasztással

WiMAX: notebookok ultra-szélessávon.

David Perlmutter, az Intel szenior alelnöke, és a Mobility Group ügyvezetője arról beszélt az IDF-en, hogy az Intel miként tud folyamatosan fejlett mobil processzorokkal előállni a hosszú, menet közbeni használathoz elengedhetetlen akkumulátoridőt megvalósító, hatékony energiafelhasználást biztosító magas K együtthatós fémkapus (Hi-k) szilícium technológiájának segítségével. Bemutatta, a felhasználók milyen teljesítményre és akkumulátoridőre számíthatnak, ha a következő generációs Centrino Duo technológiát, a 45 nanométeres magas k együtthatójú, kétmagos, Penryn kódnevű mobil processzorral frissítik. Perlmutter a bemutatójában a frissített Centrino Duo alapú laptopok grafika terén elért eredményekre is kitért, amikor is leleplezte a kiemelkedő vizuális élményt nyújtó, különösképpen a DirectX 10 alapú alkalmazásoknál érvényesülő fejlett grafikai technológiákat.

2008 vége felé esedékes a Montevina megjelenése – a Penrynre épülő processzortechnológia integrált HD-DVD/Blu-ray támogatást biztosít az otthoni felhasználóknak, és következő generációs adatkezelési és biztonsági szolgáltatást nyújt a vállalatoknak. A még nagyobb sávszélesség elérése érdekében a Montevina a laptopokhoz kifejlesztett Intel Centrino processzor technológia történetében elsőként kínálja az integrált Wi-Fi és WiMAX vezeték nélküli technológiák lehetőségét.

A mobil WiMAX több megabites sebességet, magasabb adatátviteli teljesítményt és nagyobb hatótávolságot kínál más szélessávú alternatívákhoz képest, és ez kritikus fontosságú akkor, amikor a felhasználók maguk vagy más felhasználók által generált tartalmakhoz, nagyfelbontású (HD) videóhoz, zenéhez, fényképekhez vagy más, nagyméretű adatállományokhoz akarnak út közben is hozzáférni. Az Intel Developer Forumon Perlmutter a WiMAX képességeit három különböző járművön – Segway, golfkocsi, robogó –, a közönség sorai közt cirkálva mutatta be.

„2008 első felében bemutatjuk a MID és UMPC-k számára, teljesen új tulajdonságokkal felvértezett, Menlow kódnevű platformunkat, ami a piac első UMPC-inél tízszer kevesebbet fogyaszt. A Menlow után a Moorestown kódnevű platformunk érkezik, ami nagyságrendekkel jobb akkumulátoridőt biztosít azáltal, hogy a Menlow-éhoz képest tizedére csökkenti a meddő teljesítményt.” – mondta Anand Chandrasekher, az Intel alelnöke és az Ultra Mobility csoportjának ügyvezetője.

A Menlow a 45 nanométeres gyártástechnológiával készült, magas k együtthatójú, alacsony energiafogyasztású mikroarchitektúrán alapuló, Silverthorne nevű processzorra és a Poulsbo kódnevű, következő generációs lapkakészletre épül. Az online élmény fokozása érdekében a Menlow alapú terméknél opcionálisan elérhetőek az olyan kommunikációs szabványok, mint a Wi-Fi, 3G és a WiMAX.

Chandasekher a Mobile Internet Device Innovation Alliance megalakulásának féléves fennállása alkalmából bemutatott néhányat a prototípusokból. „A szövetség közösen dolgozik a mérnöki kihívásokon, mint például a vezeték nélküli kommunikáció, szoftver integráció.” – mondta. Az alelnök ezt követően rövid betekintést nyújtott a Moorestownba, ami egy chipbe integrált rendszer (system on a chip, SOC), ebben az esetben ez a CPU, a grafikus, a videó és a memóriavezérlők egy chipre építését jelenti. A Moorestown alapú MID a 2008-ban érkező Menlow-hoz képest tizedannyi meddő teljesítménnyel rendelkezik majd, ami hosszabb akkumulátoridőt eredményez, kisebb méretben.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom