Connect with us

technokrata

CPU-jövő: szilícium helyett hafnium

Laptop

CPU-jövő: szilícium helyett hafnium

700 milliónál több tranzisztor egy bélyegnyi helyen.

A San Francisco-i Intel Developer Forum első napján a Digital Enterprise Group alelnök-vezérigazgatója, Patrick Gelsinger az Intel és az iparág processzor és platform innovációiról beszélt előadásában. Beszéde alatt bemutatta a világ első Intel, 45 nanométeres csíkszélességű, legújabb generációs mikroarchitektúrán (Nehalem) alapuló kétprocesszoros szerverét, ahol a szilíciumot hafnium helyettesíti, így nagyjából egy postai bélyegnek megfelelő méretű lapkán több mint 700 millió tranzisztor fér el. A Nehalem a 2008-ban érkező, új processzor mikroarchitektúra kódneve, ami elődjeinél több mint háromszor nagyobb maximális memória-sávszélességet lesz képes biztosítani. A QuickPath Interconnect nagysebességű adatátviteli útvonalat biztosít a Nehalem processzor magjaihoz.

A számítási teljesítményben és memória-sávszélességben elért eredményeken kívül az Intel továbbra is a rendszerbusz technológiák előremutató fejlesztője. Ennek megerősítéseként Gelsinger bejelentette az USB 3.0 Promoter Group megalakulását (bővebben itt). Az alelnök a szilárdtest meghajtó technológiáról is beszámolt, részletezve, hogy az miképp jelent előrehaladást a vállalati szerver és adattárolási technológiában, az IA platformok terén. Ezenkívül bejelentette, hogy a nem-felejtő memória technológiát alkalmazó, az olvasási teljesítményben és energia megtakarításban jelentős fejlődést nyújtó, új Intel termékek a következő évtől válnak elérhetővé.

Gelsinger megosztotta Ethernet és I/O konszolidáció kérdésével kapcsolatos terveit és felvázolta az Ethernet alapú száloptikát (Fibre Channel over Ethernet, FCoE) és a helyi hálózatokat (LAN) egyaránt támogató konvergált, többszolgáltatásos hálózat kialakításának lépéseit. Ezeket a terveket alátámasztandó, bejelentette a teljes FCoE támogatással bíró, 2008-ban érkező Intel 82598 10 Gigabit Ethernet Controller nevű terméket.

Gelsinger beszélt még az Intel QuickAssist technológájáról és annak az iparban, a termékfejlesztés területén való elterjedéséről. Az először, a Pekingben rendezett tavaszi IDF-en bemutatott QuickAssist technológia az Intel a vállalati platformok gyorsítására vonatkozó egyedi igények kielégítését célzó hardver- és szoftvergarnitúrája. Áttekintette az első Intel QuickAssist Integrated Accelerator-t tartalmazó Intel eszközt, a kriptográfiához kifejlesztett Tolapai-t. A 2008-ban várhatóan elérhető Tolapai (a rendszer a chipen) jelentős fejlesztéseket tesz lehetővé az energiahatékony teljesítmény és kialakítás terén, ami nyolcszoros IP biztonsági átmenő teljesítményt, 20%-os energia-csökkenést és akár 45 százalékkal kisebb méretet jelent majd a korábbi, többkomponensű biztonsági megoldásokkal szemben – a beágyazott és kommunikációs piaci szegmensben.

Az Intel vPro processzor-technológia legújabb verziójának bejelentését követően, Gelsinger a 2008-as McCreary kódnevű terméken keresztül beszámolt a biztonságot és a PC használat előnyeit fokozó terveiről. A McCreary név új, halogén- és ólommentes, 45 nanométeres, két- és négymagos processzorokat, egy Eaglelake kódnevű új lapkakészletet, egy integrált Trusted Platform Module (TPM)-t, és egy Danbury kódnevű, sokkal biztonságosabb, jobban kezelhető adattitkosítási megoldást tartalmaz majd. A Danbury technológia egy hardveres adattitkosítást (kódolást) és dekódolást jelent. A titkosítási kulcsok így sokkal nagyobb biztonságot élveznek, a rendszer kezelése és az elveszett kulcs visszaállítása is sokkal egyszerűbbé válik. Az Intel Management Technology ezen műveletek elvégzését is még olyan, esetekben is lehetővé teszi, mint amikor a számítógép operációs rendszere leáll vagy működésképtelenné válik.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp