Connect with us

Hirdetés

technokrata

Intel: az első 32 nanométeres processzorok

Laptop

Intel: az első 32 nanométeres processzorok

Merre halad az x86-os CPU-k útja? Paul Otellini, az Intel Developer Forum első napján új termékeket, processzor terveket és gyártási technológiákat ismertetetett.

Az elnök-vezérigazgató felvázolta azokat az előnyöket, melyhez a felhasználók jutnak az Intel most bevezetésre kerülő, magas k együtthatós fémkapu tranzisztor technológiára épülő 45 nanométeres Penryn processzor családdal – többek között 20%-os teljesítménynövekedés várható azonos órajelen, az elődhöz képest. Az iparág első 45 nanométeres processzorai novembertől lesznek elérhetőek. A Penryn, éppúgy, mint a 45 nanométeres (a következő évtől kapható) Silverthorne processzor család, kisméretű lesz, alacsony energiafelvételi követelményekkel, így képes lesz kielégíteni a számítástechnikai igényeket egészen a kis kézi eszközöktől a nagykapacitású szerverekig. Az Intel tervei szerint csaknem 15 új 45 nanométeres processzort mutat be év végéig, és további 20 ilyen processzorral bővíti termékskáláját 2008 első negyedévében.

Otellini kiemelte beszédében, hogy 2008-tól kezdődően az Intel 45 nanométeres processzorainál és 65 nanométeres lapkakészleteinél halogénmentes tokozást alkalmaznak. Ennek az újításnak köszönhetően a processzorok nemcsak hatékonyabb energia felhasználásúak, hanem sokkal környezetkímélőbbek is lesznek.

A 2008-as tervekhez kapcsolódóan, Otellini most először mutatta be a közönségnek a Nehalem processzort és megerősítette, hogy a stratégiának megfelelően az év második felében lesz elérhető. A Nehalem architektúra az első olyan Intel processzor lesz, amely a QuickPath Interconnect rendszer szintű architektúrát használja. A Quickpath integrált memóriavezérlő technológiát és jobb kommunikációs képességeket biztosít a rendszer elemei között, így javítva a rendszer egészének teljesítményét. „A Nehalem egy teljesen új architektúra, mely továbbviszi Intel Core mikro-architektúra minden előnyét, [..]pont egy évvel azután, hogy az Intel bevezeti az iparágat a 45 nanométeres gyártástechnológiába” – hangsúlyozta Otellini.

Otellini bemutatta az első működő, 32 nanométeres csíkszélességgel gyártott processzorát, mely olyan apró tranzisztorokból áll, hogy a mondat végén szereplő ponton több mint 4 milliót lehetne belőlük elhelyezni. A lapka 300 mm-es szilícium ostyák (waferek) használatával készül. Ez az új chip kritikus mérföldkő a vállalat 32 nanométeres processzorainak későbbi tömegtermelése felé vezető úton. A teszt processzorok egyesítik a logikai és memória egységeket (Static Random Access Memory – SRAM), így a chipek 1,9 milliárd tranzisztort foglalnak magukba. A 32 nanométeres gyártási technológiája a vállalat második generációs magas K együtthatós és fémkapus tranzisztor technológiáját használja.

Otellini egy 25 wattos, kétmagos Penryn processzort is bejelentett, amely Montevina platform részeként lesz elérhető. Az új platform az Intel mobil WiMAX áramkörét is magában foglalja. Jó néhány gyártó már most jelezte, hogy Montevinára épülő notebookokkal jelentkezik, amint a platform elérhető lesz. 2012-re az Intel tervei szerint egy milliárd ember élvezi a WiMAX előnyeit.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés