Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nem fogy olyan jól a Vista

Laptop

Nem fogy olyan jól a Vista

Az Office 2007 viszont szárnyal.

Az operációs rendszer dobozos értékesítése nem alakult olyan jól, ahogyan azt a Microsoft tervezte. A Vista megjelenése előtt Redmond fogadkozott, hogy az amúgy nagyon jó Windows XP-s eladásokat is le fogja hagyni új szoftvere, ám a felmérések eredménye szerint ez nem vált valóra. A két operációs rendszer első hat, piacon töltött hónapjának időtartalmát tekintve a régebbi OS jelentősen nagyobb eladásokat tudott produkálni – a Vista ehhez az értékhez képest 59,7 százalékkal gyengébben teljesített (még mindig a dobozos, különálló példányokról beszélünk), olvasható ki az NPD Group piackutató cég elemzéséből. Hasonló, trend bontakozott ki a bevételeket tekintve is: a Vista 41,5 százalékkal kevesebb pénzt hozott eddig a szoftverfejlesztő számára.

Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy az új operációs rendszerek többségét nem dobozos, különálló példányként vásárolják meg a felhasználók, hanem új PC-k vásárlása esetén, úgynevezett OEM konstrukcióban. Az eladások nagyjából 80 százaléka zajlik ezen a módon. Ennek a szegmensnek a figyelembe vételével pedig már árnyaltabbá válik a kép; amint az korábban elhangzott, idén nyárig több mint 60 millió licencet értékesített a Microsoft a Windows Vista kapcsán. A jobb adatok az időközben közel megduplázódott PC-piac méretéből adódnak: míg 2001-ben csupán 128 millió személyi számítógép talált gazdára, addig tavaly 239 millió komputert tudtak eladni a kereskedők (a Gartner piackutató cég elemzése alapján).

Ami mégis inkább negatív képet fest az új operációs rendszer debütálásáról, az a vállalati felhasználók hozzáállása. A gazdálkodó szervezetek zöme nem hajlandó egyelőre váltani: a migrációval legalább a Vista első javítócsomagjáig kivárnak. Amint arról mi is írtunk, az SP1 első nyilvános bétája még ebben a hónapban elérhető lesz, de a végleges kiadás megjelenésére valószínűleg a jövő év elejéig várni kell.

Sokkal biztatóbb adatokról számolhatott be ugyanakkor a Microsoft az Office kapcsán. Az irodai alkalmazáscsomag, mely számos alternatív (köztük nem egy ingyenes), mások által fejlesztett programgyűjteménnyel kénytelen farkasszemet nézni, jobb értékesítést produkált elődjéhez viszonyítva. A kiskereskedelmi eladásokat figyelve megállapítható, hogy az Office 2003 első félévéhez képest a 2007-es kiadás dupla annyi példányban tudta eladni magát, és a tavalyi, első félévi adatokhoz képest is 59,6 százalékos emelkedést tapasztalt a Microsoft. Egyre jelentősebb tényezőként jönnek szóba a Macintosh-ra írt Office-ok (legalábbis az USA-ban), Redmond közlése szerint az összes, dobozos formában eladott szoftvercsomag 20 százaléka ebben a szegmensben landolt.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés