Connect with us

technokrata

Egyre drágább lesz a 100 dolláros laptop

Laptop

Egyre drágább lesz a 100 dolláros laptop

Átlépi-e a lélektani határt?

A szegény gyerekek digitális érába való bekapcsolását megcélzó One Laptop Per Child (OLPC) projekt ismét arról volt kénytelen beszámolni, hogy nőttek az előállítási költségek. A köznyelvben olcsósága miatt csak 100 dolláros laptopként elhíresült noteszgép már így is 150 dollár feletti árcédulával rendelkezett, a minap azonban kiderült, hogy még többe fog kerülni. Nagyjából 188 dollárért fogják értékesíteni a készüléket, mondta pénteken George Snell, a szervezet szóvivője.

Van azonban egy jó hír is. Az eddigi tesztpéldányok megjelenését követően végre beindulhat a tömegtermelés – ha minden jól alakul, akkor erre a következő hónapban kerül sor. És amint felpörögnek az eladások, olcsóbbá válik az előállítás is, vagyis maga a noteszgép is nyomottabb áron kerülhet forgalomba. Legalábbis ezt reméli Nicholas Negroponte, az MIT tudósa, a projekt létrehozója. Negroponte szerint már a szoftveres frissítésnél tartanak: az eddig tapasztalt problémákat igyekeznek megszünteti, hogy a kiadásra viszonylag hibamentes környezet várhassa a gépeket használó gyerekeket.

Ismeretes, hogy a projekt nem a felhasználóknak, hanem kormányzatoknak szánja a kis masinát. A szerződésenként milliós nagyságrendben értékesíteni tervezett noteszgépeken gyakorlatilag nincsen haszon; cserébe a programban részt vevő országok vezetésének kötelessége a vásárlást követően a gyerekek birtokába juttatni a XO laptopokat. Ugyanakkor nem kizárt, hogy megjelenik kereskedelmi forgalomban is a készülék, magasabb áron. Ezzel viszont az lehet a probléma, hogy az Asus is bejelentett egy ultra olcsó, 200 dollárba (átszámítva kevesebb mint 40 ezer forintba) kerülő noteszgépet (bővebben itt), ami komoly konkurenciát jelenthet az OLPC fejlesztette modellnek. Igaz, ez utóbbit kemény fizikai környezetbe tervezték, amit az Asus-féle Eee PC nem mondhat el magáról.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom