Connect with us

AMD: DDR3 támogatás és hárommagos processzorok

Laptop

AMD: DDR3 támogatás és hárommagos processzorok

Érdekes hírek jelentek meg a vállalat legújabb CPU-családjáról.

A tízedik generációs AMD x86-os processzorok mikroarchitektúrális változása nem csak nagyobb teljesítményt és jobb teljesítmény/fogyasztás mutatót eredményezett, hanem például a DDR3 memóriatípus támogatását. Úgy tűnik, hogy ezzel a lépéssel az Advanced Micro Devices tőle szokatlanul gyorsan adoptál egy új technológiát – ismeretes, hogy a processzorba integrált memóriavezérlő már a korábbi példányok esetén is csak jóval a DDR2 megjelenése után volt képes ezt a típust kezelni. Annak érdekében azonban, hogy elkerülje az inkompatibilitási problémákat, a vállalat úgy döntött, hogy mindkét változatot (a DDR-ek második és harmadik generációját is) támogatni fogja.

Igaz, az új lapkák ezen képessége nem egyszerre jelenik meg a K10-esek piacra lépésével. Csak a 45 nanométeres gyártási eljárással készülő, AM3 platformon használt példányokat vértezi fel a tulajdonsággal az AMD – ezek pedig a mostani tervek szerint csak 2008 második felében válnak elérhetővé a nagyközönség számára. Egyelőre azonban felesleges is a DDR3-ra való váltásban gondolkodni, hiszen a magasabb órajelek, és ebből adódó nagyobb sávszélességek miatt elméletileg gyorsabb memóriageneráció a nagyobb késleltetések miatt még nem győzi le a DDR2-t – viszont érezhetően drágább annál.

Kapcsolódó, ám fenntartásokkal kezelendő hír, hogy az AMD hárommagos processzorok megjelentetését fontolgatja. A Hard Tecs 4U website közlése szerint a Phenom X3 névre keresztelt változat állítólag a piaci igények miatt születhet meg. A lapka saját designnal rendelkezne, és nem a négymagosokéra épülne, vagyis nem pusztán az egyik mag letiltásával jönne létre. Ezen túl azonban minden más, K10 mikroarchitektúrára jellemző funkcióval (2 MB-nyi osztott L3 cache, SSE4A utasításkészlet, 128 bites lebegőpontos egységek, továbbfejlesztett erőforrás-gazdálkodási képességek stb.) rendelkezne.

A vállalat nem kívánta sem megerősíteni, sem cáfolni az értesülést; igaz, nem is szokott még be nem jelentett termékekről szóló feltételezésekkel hivatalosan foglalkozni.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom