Connect with us

Hirdetés

technokrata

Processzor, grafikus kiegészítővel

Laptop

Processzor, grafikus kiegészítővel

Újabb információk az AMD Fusion projektjéről.

Év elején robbant a bomba: az AMD az Ati felvásárlásával olyan központi vezérlőegységet akar létrehozni, mely egyben képes ellátni a jelenlegi CPU és GPU feladatait – ennek a kísérleti terméknek lett a fedőneve Fusion. Ezeket a lapkákat a vállalat a számítógépek minden szegmensében meg kívánja honosítani: a desktop, a notebook, a munkaállomás és a szerverkategóriát képviselő komputerekben egyaránt megjelenik majd a termék; sőt, a szórakoztatóelektronikai eszközökben is nagy jövőt lát a chipgyártó cég. Elsőként azonban a hordozható számítógépek területén várható a technika debütálása, hiszen itt mutatkozhat meg leginkább az előnye egy olyan megoldásnak, mely feleslegessé teszi az energiaéhes grafikus megoldásokat, és kevesebb hőt termel.

Miért lenne szükség a két, jelenleg különálló processzor egyesítésére? Az Advanced Micro Devices szerint a helyzet jelenleg ugyanaz, mint két évtizeddel korábban, az akkor CPU-k és matematikai társprocesszoraik (co-processor) egyesítése előtt. A múlt század 80-as éveiben hosszú ideig külön kellett megvásárolni az elsősorban lebegőpontos számítások gyorsítását szolgáló lapkát (nem is terjedt el különösebben), míg a 486-osokban végre integrálták a két külön egységet. Az egyszerűbb grafikai feladatok ellátására bőven megfelelne egy ilyen CPU-GPU kialakítás – nyilván a leginkább erőforrás-igényes 3D-s játékokhoz nem, de az összes egyéb feladatot elláthatná az integrált processzor. Ez csökkentené az előállítási költségeket (mind a chipkészletek, mind az alaplapok tekintetében), a végfelhasználónak pedig összességében kedvezőbb árat jelentene, hiszen nem szorulna külön videokártya, vagy alaplapi integrált megoldások vásárlására.

Nos, nemrég újabb információk kerültek napvilágra a Fusionről: Giuseppe Amato, az AMD EMEA régiójának technikai marketingjéért felelős igazgatója ismertetett részleteket a CPU-GPU ötvözetről. Azt egyelőre nem tudni, hogy miként fogják összeházasítani a párost: rábízzák-e a dolgot a TSMC-re, vagy MCM (Multi-chip Module) tokozást alkalmaznak-e. Úgy tűnik azonban, hogy a Fusion egy, két, három, négy Bulldozer magból állhat, valamint egy, még be sem jelentett R700-as architektúrára alapuló grafikus részt is tartalmazni fog. Tulajdonképpen még az R700 elnevezés sem biztos, csak az, hogy támogatni fogja a DirectX 10.1-es API-t, illetve az UVD második generációját.

Megjelenési ideje továbbra is a jövő ködébe vész, továbbra is csak annyit lehet tudni, hogy 2009-ben mutatkozik be – ha addig be nem csődöl az Intel riválisa. A nemrég kiadott Barcelona magos processzoroktól ugyanis nagyon sok minden függ (bővebben itt).



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés