Connect with us

Processzor, grafikus kiegészítővel

Laptop

Processzor, grafikus kiegészítővel

Újabb információk az AMD Fusion projektjéről.

Év elején robbant a bomba: az AMD az Ati felvásárlásával olyan központi vezérlőegységet akar létrehozni, mely egyben képes ellátni a jelenlegi CPU és GPU feladatait – ennek a kísérleti terméknek lett a fedőneve Fusion. Ezeket a lapkákat a vállalat a számítógépek minden szegmensében meg kívánja honosítani: a desktop, a notebook, a munkaállomás és a szerverkategóriát képviselő komputerekben egyaránt megjelenik majd a termék; sőt, a szórakoztatóelektronikai eszközökben is nagy jövőt lát a chipgyártó cég. Elsőként azonban a hordozható számítógépek területén várható a technika debütálása, hiszen itt mutatkozhat meg leginkább az előnye egy olyan megoldásnak, mely feleslegessé teszi az energiaéhes grafikus megoldásokat, és kevesebb hőt termel.

Miért lenne szükség a két, jelenleg különálló processzor egyesítésére? Az Advanced Micro Devices szerint a helyzet jelenleg ugyanaz, mint két évtizeddel korábban, az akkor CPU-k és matematikai társprocesszoraik (co-processor) egyesítése előtt. A múlt század 80-as éveiben hosszú ideig külön kellett megvásárolni az elsősorban lebegőpontos számítások gyorsítását szolgáló lapkát (nem is terjedt el különösebben), míg a 486-osokban végre integrálták a két külön egységet. Az egyszerűbb grafikai feladatok ellátására bőven megfelelne egy ilyen CPU-GPU kialakítás – nyilván a leginkább erőforrás-igényes 3D-s játékokhoz nem, de az összes egyéb feladatot elláthatná az integrált processzor. Ez csökkentené az előállítási költségeket (mind a chipkészletek, mind az alaplapok tekintetében), a végfelhasználónak pedig összességében kedvezőbb árat jelentene, hiszen nem szorulna külön videokártya, vagy alaplapi integrált megoldások vásárlására.

Nos, nemrég újabb információk kerültek napvilágra a Fusionről: Giuseppe Amato, az AMD EMEA régiójának technikai marketingjéért felelős igazgatója ismertetett részleteket a CPU-GPU ötvözetről. Azt egyelőre nem tudni, hogy miként fogják összeházasítani a párost: rábízzák-e a dolgot a TSMC-re, vagy MCM (Multi-chip Module) tokozást alkalmaznak-e. Úgy tűnik azonban, hogy a Fusion egy, két, három, négy Bulldozer magból állhat, valamint egy, még be sem jelentett R700-as architektúrára alapuló grafikus részt is tartalmazni fog. Tulajdonképpen még az R700 elnevezés sem biztos, csak az, hogy támogatni fogja a DirectX 10.1-es API-t, illetve az UVD második generációját.

Megjelenési ideje továbbra is a jövő ködébe vész, továbbra is csak annyit lehet tudni, hogy 2009-ben mutatkozik be – ha addig be nem csődöl az Intel riválisa. A nemrég kiadott Barcelona magos processzoroktól ugyanis nagyon sok minden függ (bővebben itt).Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom