Connect with us

Hirdetés

technokrata

Újabb, olcsó videokártyák

Laptop

Újabb, olcsó videokártyák

Hamarosan piacra lépnek a továbbfejlesztett Ati GPU-k.

Arról számolt be a tajvani Digitimes a hét elején, hogy az AMD két újabb grafikus processzorral tervez piacra lépni: az RV635-tel és az RV620-szal. Ezek a belépőszintű és a középkategória számára készített videokártyák frontján erősítenék a gyártó pozícióját, már ami az Ati Radeon HD 2000-es sorozatot illeti.

Az RV635-ös az R630-as (Radeon HD 2400), az RV620-as az R610-es (Radeon HD 2600) chipek továbbfejlesztett változata. Ezek a lapkák már 55 nanométeres gyártási eljárással készülnek, szemben a mostani, 65 nanométeres csíkszélességű lapkákkal. Ez teszi lehetővé többek között az órajel megemelését: a magfrekvencia 800 MHz-es magasságokba emelkedik, állítják a távol-keleti források. A chipek egyébként a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) gyártósorán készülnek majd.

További fontos jellemzőjük, hogy támogatni fogják a nemrég bejelentett DirectX 10.1-et, a Shader Model 4.1-et és a PCI Express 2.0-t, ráadásul a kimenetek között megjelenik a Display Port is. Vagyis nem csak egyszerű ráncfelvarrásról lesz szó a jövő év elején, hanem komoly változtatásokról – az AMD-nek muszáj minden lehetőséget megragadnia, hogy a processzorpiacon amúgy is nagy veszteségeket felhalmozó helyzetet valahogyan ellensúlyozza. A videokártya eladások javát úgyis a közép- és alsó árkategória adja, így ha itt előre tud lépni a vállalat, azzal visszavághat az Nvidiának, és visszaszerezhet valamit elvesztett piaci pozícióiból.

Minderre azonban januárig biztosan várni kell – az úgynevezett mérnöki ellenőrző teszten áteső példányok október magasságában debütálnak, amiből csak 2008 első hónapjában lesz kézzelfogható termék. A gyorsabb piacra jutást segítendő, az Advanced Micro Devices nem tervezett újabb NYÁK-ot a GPU alá, így a korábban használt modellek ezeknél a változatoknál is megállják a helyüket.

Mit lehet még tudni? Biztosan semmit, mert az AMD hivatalosan nem kívánta kommentálni az értesüléseket, de a források szerint az új kártyák XT és Pro változatok képében debütálnak majd, melyek valószínűleg Radeon HD 2650 és 2500 modellszámozás alatt kerülnek a boltok polcaira.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés