Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nagyobb 3D-s teljesítmény, kompromisszummal

Laptop

Nagyobb 3D-s teljesítmény, kompromisszummal

A nyíltforrású közösség segítségét kéri az AMD.

A múlt hét végén jelentette be a processzorfejlesztő vállalat, hogy a tavaly felvásárolt Ati drivereinek linuxos változatát immár nem csak saját erőforrásait felhasználva fogja fejleszteni. Ez azt jelenti, hogy az ebben a hónapban kiadni tervezett 7.9-es Catalyst meghajtóprogram nem „csak úgy”, önmagában jelenik meg, hanem egyben egy új korszak kezdete lesz. Olyan kezdeményezésbe vág ugyanis az AMD, melynek révén a nyíltforrású közösség komoly támogatást kap ahhoz, hogy két- és háromdimenziós drivereket készíthessen az új Radeon chipsetekhez. Gyakorlatilag bárki számára elérhetők lesznek az ehhez szükséges dokumentumok, aki elég képzett ahhoz, hogy kvázi az alapoktól kezdve új drivert hozzon létre.

Persze mindezt nem jár azzal, hogy azonnal minden dokumentáció megnyílik az internetezők számára. A tervek szerint először a kétdimenziós driverekhez szükséges leírások válnak elérhetővé, majd – nem tudni, mennyivel – később a 3D-s specifikációk. A dolog ennek ellenére kecsegtető, hiszen a linuxos közösség mindig is jobban mozdítható volt saját programozási feladatok bevállalására, szemben a gyakorlatlanabb Windows-os felhasználókkal. A közös munka eredményeként pedig olyan meghajtószoftver(ek) jöhet(nek) létre, amely(ek) optimalizáltabb(ak), mint amit az AMD egymaga készíteni tudna.

Visszatérve kicsit a közelgő, 7.9-es Catalysthez: a nemsokára debütáló driver immár Linux alatt is támogatni fogja az Ati Radeon HD 2000-es sorozat legújabb GPU-it. Emellett komoly teljesítménybeli fejlődést is hoz, állítják a fejlesztők: akár 90 százalékkal is gyorsabbá válhatnak az olyan játékok, mint a Doom 3 vagy a Quake 4. Amint a szoftver letölthetővé válik, elérhetővé fogjuk tenni gyors Download adatbázisunkban.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés