Connect with us

technokrata

Csikarjuk ki a legtöbbet videokártyánkból

Laptop

Csikarjuk ki a legtöbbet videokártyánkból

Kis módosításokkal nagyobb teljesítményt kaphatunk – ingyen.

Két módja van a számítógép-teljesítmény növelésének. Az egyik, hogy kicseréljük az elavult hardvereszközöket, a másik pedig, hogy a meglevő konfigurációból hozzuk ki a maximumot. Míg az első – amennyiben a legális megoldások hívei vagyunk – kizárólag pénzből oldható meg, a második esetében gyakorlatilag ingyen tehetünk szert egy kicsivel nagyobb teljesítményre. Ez a kecsegtető megoldás nem más, mint a tuning: processzorok tekintetében valószínűleg már mindenki hallott/olvasott is róla. Nem nagy ördöngösség, a mai, hardveresen korlátozott CPU-k esetében tulajdonképpen a magfeszültség és a frontoldali buszsebesség emelésével nagyrészt ki is fújnak a lehetőségek.

Amíg azonban a processzor- és memóriatuningot az alaplapi BIOS támogatja, a videokártyáknál már nincs ilyen szerencséje a felhasználóknak. Nem létezik hozzájuk egy viszonylag egységes, mindig rendelkezésre álló felület, pedig gyakran a GPU-k és/vagy a NYÁK-ra szerelt memóriachipek órajelét is „fel lehetne húzni”. Holott a videokártyáknak is van BIOS-a, amiben feketén-fehéren meg van határozva, hogy az adott eszköznek milyen frekvencián kell üzemelnie.

Az Nvidia vezérlőihez már évek óta elérhető egy külső fejlesztés, az NVIDIA BIOS Editor (NiBiTor). Ez a szoftver lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy (véglegesen) átírjon bizonyos értékeket, vagyis például magasabb órajelre „bíztassa” videokártyáját. A szoftver ingyenesen letölthető gyors Download szerverünkről, azonban használata előtt két dolgot nem szabad szem elől téveszteni. Az egyik, hogy az egyes frekvenciákat, feszültségeket csak finoman, lépésről lépésre emeljük, nehogy visszafordíthatatlan kárt okozzunk a hardverben. Másrészt pedig a programhoz semmilyen garancia nem jár, vagyis egy meggondolatlanul merész beavatkozás okozta kárért egyedül a felhasználó felel. Ezek figyelembevételével azonban egyes modelleknél akár kétszámjegyű teljesítménynövekedést is elérhetünk.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom