Connect with us

technokrata

Készlethiány veri fel a videokártya árakat

Laptop

Készlethiány veri fel a videokártya árakat

Chipből és nyomtatott áramköri lapból is több kellene, mint amennyi van…

Arról számolt be a The Inquirer a minap, hogy az Nvidia partnerei mind a grafikus processzorokat, mint az azokat befogadó NYÁK-okat tekintve készlethiánnyal küszködnek. Az iskolakezdési időszak amúgy is növeli a hardvereszközök iránti keresletet, így a nyári pangás után még égetőbb problémává válik, hogy csak limitált készletek állnak a vásárlók rendelkezésére. Ez a jelenség egyébként a Geforce nyolcadik generációjába tartozó nyolc modell szinte mindegyikét érinti, kezdve a 8500-asoktól a 8800 GTX típusokig.

Hogyan alakulhatott ki ez a helyzet? Nos, az Nvidia úgy látszik, túlbecsülte az AMD Radeon HD 2900 XT kártyájának jelentőségét – az Ati grafikus vezérlője nem teljesít olyan jól a 3D-s benchmarkokon, mint ahogyan azt várták. Ez viszont az Nvidia megoldásai felé terelte a vásárlói érdeklődést, amely eszközök a nyári időszakhoz képest szokatlan tempóban fogytak. A vállalat azonban a valós igényekhez képest kevesebb GPU-ra adott le rendelést a tajvani TSMC chipgyártónak, így mivel ez utóbbi júniusban és júliusban is kevesebbet termelt, mint amennyire szükség lenne, az Nvidia most nem tud megfelelő mennyiséget biztosítani a videokártya-gyártóknak.

Ez minden bizonnyal meglátszik majd a harmadik negyedéves gazdasági eredményeken is, bár az Nvidiának valószínűleg még így is rekordszámokról kell majd beszámolnia befektetői felé. Vagyis a Santa Clara-i cég így is, úgy is csúcson van – a gyártók pedig próbálják valahogy kihúzni addig, amíg újra kellő mennyiségben elérhetők lesznek a nyolcadik generációs GPU-k. Például azzal, hogy nem csökkentik tovább az áraikat, vagy esetleg még emelnek is rajtuk valamennyit.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek