Connect with us

Hirdetés

technokrata

Még gyorsabb Nvidia videokártyák

Laptop

Még gyorsabb Nvidia videokártyák

Dupla teljesítmény pár hét múlva.

Lassan egy éve, hogy piacon van a DirectX 10 igényeit is kielégíteni képes csúcskategóriás videokártya-sorozat, igaz, a középkategóriás modellek csak a tavasz végén debütáltak. Az eltelt egy év alatt nem unatkoztak az Nvidia mérnökei – és habár tökéletes vistás drivert még mindig nem készítettek, legalább hardverfronton előrukkoltak valami újjal. Ez a G92.

Számos médiabeszámoló szól arról, hogy a chip november 12-én jelenik meg a kereskedelmi forgalomban, és a mainstream piac felső szegmensét fogja megcélozni, nem pedig a legdrágább (és egyben legnagyobb grafikus teljesítményt is kínáló) modellek palettáját bővíti. Továbbfejlesztett PureVideo HD videomotort tartalmaz, támogatja a PCI Express 2.0-s buszt, rendelkezik DVI-vel, Displayporttal és HDMI kimenetekkel is. Az azonban egyelőre kérdéses, hogy vajon a 10.1-es DirectX által hozott változtatásokat (erről bővebben itt) natív módon támogatni fogja-e.

Szinte biztosnak tűnik, hogy fogyasztás terén jobb eredményeket fog majd tudni felmutatni, mint elődei: a TSMC által gyártani tervezett lapkák immár egyöntetűen 65 nanométeres csíkszélességgel rendelkeznek. Ez együtt jár a számítási teljesítmény további növekedésével; legalábbis ha hinni lehet Michael Harának, az Nvidia befektetői kapcsolatokért felelős alelnökének. Hara pár hónapja azt nyilatkozta, hogy a következő topkategóriás grafikus processzoruk már meg fogja közelíteni az 1 TFLOP számítási kapacitást, ami körülbelül kétszer több, mint amire a jelenlegi, G80-as chipek képesek.

Ez utóbbiakat alkalmazza az Nvidia a Geforce 8800 GTS, GTX és Ultra modellekben. A jelenlegi generáció, mely tavaly novemberben mutatkozott be, még 90 nanométeres gyártási eljárással készül; 681 millió tranzisztort tartalmaz és igencsak melegszik.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés