Connect with us

technokrata

Még gyorsabb Nvidia videokártyák

Laptop

Még gyorsabb Nvidia videokártyák

Dupla teljesítmény pár hét múlva.

Lassan egy éve, hogy piacon van a DirectX 10 igényeit is kielégíteni képes csúcskategóriás videokártya-sorozat, igaz, a középkategóriás modellek csak a tavasz végén debütáltak. Az eltelt egy év alatt nem unatkoztak az Nvidia mérnökei – és habár tökéletes vistás drivert még mindig nem készítettek, legalább hardverfronton előrukkoltak valami újjal. Ez a G92.

Számos médiabeszámoló szól arról, hogy a chip november 12-én jelenik meg a kereskedelmi forgalomban, és a mainstream piac felső szegmensét fogja megcélozni, nem pedig a legdrágább (és egyben legnagyobb grafikus teljesítményt is kínáló) modellek palettáját bővíti. Továbbfejlesztett PureVideo HD videomotort tartalmaz, támogatja a PCI Express 2.0-s buszt, rendelkezik DVI-vel, Displayporttal és HDMI kimenetekkel is. Az azonban egyelőre kérdéses, hogy vajon a 10.1-es DirectX által hozott változtatásokat (erről bővebben itt) natív módon támogatni fogja-e.

Szinte biztosnak tűnik, hogy fogyasztás terén jobb eredményeket fog majd tudni felmutatni, mint elődei: a TSMC által gyártani tervezett lapkák immár egyöntetűen 65 nanométeres csíkszélességgel rendelkeznek. Ez együtt jár a számítási teljesítmény további növekedésével; legalábbis ha hinni lehet Michael Harának, az Nvidia befektetői kapcsolatokért felelős alelnökének. Hara pár hónapja azt nyilatkozta, hogy a következő topkategóriás grafikus processzoruk már meg fogja közelíteni az 1 TFLOP számítási kapacitást, ami körülbelül kétszer több, mint amire a jelenlegi, G80-as chipek képesek.

Ez utóbbiakat alkalmazza az Nvidia a Geforce 8800 GTS, GTX és Ultra modellekben. A jelenlegi generáció, mely tavaly novemberben mutatkozott be, még 90 nanométeres gyártási eljárással készül; 681 millió tranzisztort tartalmaz és igencsak melegszik.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom