Connect with us

technokrata

Miért rontja a zenelejátszás a Windows teljesítményét?

Laptop

Miért rontja a zenelejátszás a Windows teljesítményét?

A Microsoft hivatalos beismerése.

Mark Russinovich, a férfi, aki anno elsőként fedezte fel a Sony rootkit húzását, és akit nemrég felvettek a Microsofthoz, hogy az operációs rendszeren dolgozó csapatban dolgozzon, a minap egy új blogbejegyzéssel borzolta a Windows-hívőket. Kiderült ugyanis, hogy az a feltételezés, miszerint a Windows Vista felhasználói lassulást tapasztalnak a hálózati adatátvitelben, miközben multimédiás állományokat játszanak le – igaz.

Russinovich szerint ennek koncepcióbeli oka van. A Vista ugyanis tartalmaz egy új szolgáltatást: a Multimedia Class Scheduler (MCS) képes felismerni, amikor zenei vagy videoállomány kerül elindításra. Amennyiben ez az esemény bekövetkezik, akkor automatikusan visszafogja a hálózati teljesítményt, hogy megakadályozza a lejátszás akadozását. Ez csak a gigabites másodpercenkénti tempóra is képes Ethernet kapcsolatot használók esetén jelentkezik, a 10/100 Mbps-os hálózati standarddal „élők” előtt nem bukkant fel a jelenség. Szerencsére, csak a LAN-on keresztüli file-műveletek lassulnak be, az internetes adatátvitelre nincsen hatással. Az előbbiek azonban akár 15 százalékkal is lassabbá válhatnak, amennyiben mind a küldő, mind a fogadó oldaláról gigabites Ethernet vezérlő kezeli az adatokat, írta Russinovich.

Nem marad azonban hosszabb távon fenn ez a helyzet: a programozó szerint a Microsoft továbbfejleszti a szolgáltatást. Arra azonban nem derült fény, hogy mikor. Azt viszont érdemes tudni, hogy az MCS-t azért hozta létre Redmond, mert korábban egy kísérlet kiderítette: az egymagos CPU-k és a 100 Mbps-os hálózatok ez utóbbin keresztüli maximális tempójú adatátvitel esetén képtelenek olyan szinten együttműködni, hogy a médialejátszás emellett zavartalanul futhasson. Azóta azonban jelentős változások történtek hardverfronton, itt van tehát az ideje annak, hogy felülvizsgálják az ütemező beállításait.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek