Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ismét esnek a memóriaárak

Laptop

Ismét esnek a memóriaárak

Hamarosan megint érdemes lesz bevásárolni.

Amint arról a nyár elején írtunk, a DRAM árak július elején kezdték meg emelkedésüket, ami a gyártók számára már indokolt is volt, hiszen néhány kulcsfontosságú chip ára az év elejéhez képest 70 százalékkal(!) esett. Az elemzők akkor rövid távon nem, de középtávon már tartósabb növekedést jósoltak. Egyes gyártók, például a Hynix július-augusztusra tették a tartós áremelkedés kezdetét, de a piaci elemzők szerint ez szeptemberig is elhúzódhat – a karácsonyi szezonra viszont már szinte mindenki magasabb DRAM árakat vár(t). Az is közismert a memóriapiacon járatosaknak, hogy a második félév mindig erősebb, mint az első.

Nos, ennek ellentmondani látszik az Isuppli jelentése: eszerint a DRAM szállítókra kemény szeptember vár. A nyár eleji erősödés után, az őszi hajrában tovább eshetnek az árak, és most már inkább afelé hajlik az Isuppli is, hogy a negyedik negyedévben is folytatódni fog az árak „eróziója”. Ennek leginkább az az oka, hogy az OEM-ek és az egyéb értékesítési csatornákon keresztül vásárló forgalmazók még mindig rendelkeznek olyan készletekkel, amik januárról maradtak meg. Vagyis: nem jelentkezik olyan erősen az iskolakezdéskor megszokott igény idén, mint a korábbi években. Ez pedig azzal jár, hogy nincsen árfelhajtó hatás sem, sőt, ez vezet a további csökkenések felé. Ráadásul az LCD paneleknél jelentkező készlethiány is arra készteti a PC-gyártókat, hogy leálljanak a DRAM felhalmozással. És úgy tűnik, a Samsung gyárban fellobbant tűz sem bolygatta meg jelentősen az árakat.

Az Isuppli szerint a kapacitásbővítések harmadik negyedévben jelentkező visszafogásával, 2008-ra válhat egészségessé a piac, kerülhet nagyjából egyensúlyba a kereslet és a kínálat. A növekedés jövőre azonban „csak” 60 százalékos lesz, szemben az idei évre jósolt 97 százalékkal.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés