Connect with us

technokrata

Ismét esnek a memóriaárak

Laptop

Ismét esnek a memóriaárak

Hamarosan megint érdemes lesz bevásárolni.

Amint arról a nyár elején írtunk, a DRAM árak július elején kezdték meg emelkedésüket, ami a gyártók számára már indokolt is volt, hiszen néhány kulcsfontosságú chip ára az év elejéhez képest 70 százalékkal(!) esett. Az elemzők akkor rövid távon nem, de középtávon már tartósabb növekedést jósoltak. Egyes gyártók, például a Hynix július-augusztusra tették a tartós áremelkedés kezdetét, de a piaci elemzők szerint ez szeptemberig is elhúzódhat – a karácsonyi szezonra viszont már szinte mindenki magasabb DRAM árakat vár(t). Az is közismert a memóriapiacon járatosaknak, hogy a második félév mindig erősebb, mint az első.

Nos, ennek ellentmondani látszik az Isuppli jelentése: eszerint a DRAM szállítókra kemény szeptember vár. A nyár eleji erősödés után, az őszi hajrában tovább eshetnek az árak, és most már inkább afelé hajlik az Isuppli is, hogy a negyedik negyedévben is folytatódni fog az árak „eróziója”. Ennek leginkább az az oka, hogy az OEM-ek és az egyéb értékesítési csatornákon keresztül vásárló forgalmazók még mindig rendelkeznek olyan készletekkel, amik januárról maradtak meg. Vagyis: nem jelentkezik olyan erősen az iskolakezdéskor megszokott igény idén, mint a korábbi években. Ez pedig azzal jár, hogy nincsen árfelhajtó hatás sem, sőt, ez vezet a további csökkenések felé. Ráadásul az LCD paneleknél jelentkező készlethiány is arra készteti a PC-gyártókat, hogy leálljanak a DRAM felhalmozással. És úgy tűnik, a Samsung gyárban fellobbant tűz sem bolygatta meg jelentősen az árakat.

Az Isuppli szerint a kapacitásbővítések harmadik negyedévben jelentkező visszafogásával, 2008-ra válhat egészségessé a piac, kerülhet nagyjából egyensúlyba a kereslet és a kínálat. A növekedés jövőre azonban „csak” 60 százalékos lesz, szemben az idei évre jósolt 97 százalékkal.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd