Connect with us

technokrata

Áttört egy lélektani határt az AMD

Laptop

Áttört egy lélektani határt az AMD

Eszméletlenül gyors rendszerrel demózott a vállalat.

A múlt héten Lipcsében engedett kicsit nagyobb bepillantást boszorkánykonyhájába az Advanced Micro Devices: a német városban tartott játékfórumon egy olyan konfiguráció erejét demonstrálta a vállalat, melyben legújabb, K10-es mikroarchitektúrájú processzora dolgozott. A The Inquirer szerkesztőségének egyik tagja szerencsére részt vett az eseményen, és lehetősége nyílt két rövid tesztre: a 3DMark 06 és az Everest 4.0 benchmarkjainak eredményeit pedig nemrég a nagyközönség elé tárta.

Barcelona vagy Agena FX – hívják bárhogy is a processzort, az egy RD790-es chipkészletű alaplapban foglalt helyet, melybe két Radeon HD 2900XT videokártya is került. A memória a Corsair fejlesztőinek keze munkáját dicsérte: a Dominator család PC2-9136C5D típus teljesített szolgálatot a tesztgépben. A mérés szempontjából nem sokat számít, de Raptor merevlemezről futott a rendszer – Windows Vista Ultimate igyekezett kiszolgálni a felhasználói igényeket. Mivel azonban ennek 32 bites változata került a számítógépre, a 4 GB-nyi RAM-ból csak 3,24 GB látszódott.

Lássuk akkor a pontos értékeket! Amikor 2,5 GHz-es órajelen hajtották a központi vezérlőegységet, akkor a 3DMark 06 23.768 pontot jelzett ki összteljesítmény gyanánt. Ez igen jó teljesítmény két fél gigabyte-os memóriával bíró grafikus kártyától – és még volt bőven kraft a PC-ben. Az Inquirer szerkesztője ugyanis túlhajtotta picit a CPU-t, ami így már 3 GHz-en működött. A Crossfire módban hajtott Radeonok tovább profitáltak a nagyobb processzor-órajelből, annyira, hogy sikerült túllépni a 30 ezres határt. Egészen pontosan 30.031 pontot tudott elérni a rendszer. Úgy tűnik tehát, hogy végre méltó választ tud felmutatni az AMD az Intelnek; igaz, ez utóbbi sem alszik, és a Penryn magos Core 2-k révén még komoly fejfájást okozhat riválisának.

Persze azt sem szabad elfelejteni, hogy a Radeonok is meg voltak piszkálva picit: 830 MHz-es órajelen futottak, a memória pedig 900 MHz-re lett felemelve. Az operációs rendszerre a 7.7-es Catalyst meghajtószoftver volt feltelepítve.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd