Connect with us

technokrata

Áttört egy lélektani határt az AMD

Laptop

Áttört egy lélektani határt az AMD

Eszméletlenül gyors rendszerrel demózott a vállalat.

A múlt héten Lipcsében engedett kicsit nagyobb bepillantást boszorkánykonyhájába az Advanced Micro Devices: a német városban tartott játékfórumon egy olyan konfiguráció erejét demonstrálta a vállalat, melyben legújabb, K10-es mikroarchitektúrájú processzora dolgozott. A The Inquirer szerkesztőségének egyik tagja szerencsére részt vett az eseményen, és lehetősége nyílt két rövid tesztre: a 3DMark 06 és az Everest 4.0 benchmarkjainak eredményeit pedig nemrég a nagyközönség elé tárta.

Barcelona vagy Agena FX – hívják bárhogy is a processzort, az egy RD790-es chipkészletű alaplapban foglalt helyet, melybe két Radeon HD 2900XT videokártya is került. A memória a Corsair fejlesztőinek keze munkáját dicsérte: a Dominator család PC2-9136C5D típus teljesített szolgálatot a tesztgépben. A mérés szempontjából nem sokat számít, de Raptor merevlemezről futott a rendszer – Windows Vista Ultimate igyekezett kiszolgálni a felhasználói igényeket. Mivel azonban ennek 32 bites változata került a számítógépre, a 4 GB-nyi RAM-ból csak 3,24 GB látszódott.

Lássuk akkor a pontos értékeket! Amikor 2,5 GHz-es órajelen hajtották a központi vezérlőegységet, akkor a 3DMark 06 23.768 pontot jelzett ki összteljesítmény gyanánt. Ez igen jó teljesítmény két fél gigabyte-os memóriával bíró grafikus kártyától – és még volt bőven kraft a PC-ben. Az Inquirer szerkesztője ugyanis túlhajtotta picit a CPU-t, ami így már 3 GHz-en működött. A Crossfire módban hajtott Radeonok tovább profitáltak a nagyobb processzor-órajelből, annyira, hogy sikerült túllépni a 30 ezres határt. Egészen pontosan 30.031 pontot tudott elérni a rendszer. Úgy tűnik tehát, hogy végre méltó választ tud felmutatni az AMD az Intelnek; igaz, ez utóbbi sem alszik, és a Penryn magos Core 2-k révén még komoly fejfájást okozhat riválisának.

Persze azt sem szabad elfelejteni, hogy a Radeonok is meg voltak piszkálva picit: 830 MHz-es órajelen futottak, a memória pedig 900 MHz-re lett felemelve. Az operációs rendszerre a 7.7-es Catalyst meghajtószoftver volt feltelepítve.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek