Connect with us

technokrata

Winchester helyett memóriát – robbanás előtt a piac?

Laptop

Winchester helyett memóriát – robbanás előtt a piac?

A Seagate is beszáll az SSD-k fejlesztésébe/gyártásába.

Annak ellenére, hogy az úgynevezett solid state diskek, rövidítve SSD-k jelenleg még nem kínálnak mai asztali winchesterekhez mérhető kapacitást, ez a piaci szegmens sokkal dinamikusabban növekszik a desktop merevlemezekhez képest. Az elkövetkező néhány évben töretlen fejlődés várható, és ha minden a jelenlegi előrejelzések szerint alakul, akkor jelentős szeletet szerezhetnek meg az SSD-k. Ezt felismerve a Seagate is bejelentette, hogy foglalkozni fog ezzel a meghajtótípussal.

„Hamarosan előállunk egy solid state drive-val, valószínűleg először a vállalati szegmens számára. Úgy hisszük, hogy jobbá tudjuk tenni ezeket az eszközöket.” – nyilatkozta magabiztosan Bill Watkins, a Seagate Technology vezérigazgatója.

Amint arról már mi is többször beszámoltunk, ezek a háttértárolók nem tartalmaznak mozgó alkatrészeket, chipek révén valósítják meg adattároló funkciójukat. Ennek köszönhetően gyorsabb működésűek és halkabbak, kevesebbet fogyasztanak, valamint megbízhatóbbak a mágneses elven üzemelő winchesterekhez képest. Egy – igaz, nagy – hátrányuk van: jelentősen nagyobb az egy gigabyte-ra jutó előállítási költségük. Erre jelenleg az a megoldás kínálkozik, hogy egy számítógépen az elsődleges, gyors működést biztosító programok, adatok a jellemzően egy nagyságrenddel kisebb kapacitású SSD-re kerülnek, míg a több száz gigabyte-nyi adatot a felhasználó továbbra is winchestere(ke)n raktározza.

Visszatérve a Seagate-re: a vállalat nem hiszi, hogy ezek a meghajtók lecserélnék a ma elterjedt rendszereket; nagyjából 7 százalékos részesedést prognosztizál a távol-keleti cég a következő évekre. Első megoldandó feladatként egy biztos flash beszállítóval való megállapodást jelölte meg a Seagate; ám egyelőre arról még szó sem esett, hogy hogyan hívnák, mikor jelennének meg és mennyibe kerülnének ezek az eszközök.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd