Connect with us

technokrata

Jönnek az olcsóbb DirectX 10-es csúcsvideokártyák

Laptop

Jönnek az olcsóbb DirectX 10-es csúcsvideokártyák

Az Ati további modelljei hamarosan a piacon.

Megkavarta kicsit a DirectX tízedik generációjához készített videokártyák megjelenése a korábban megszokott rendet – az Nvidia már tavaly ősszel kiadta csúcskártyáit, az AMD/Ati azonban csak tavasz végén tudott előrukkolni saját megoldásaival, amik ráadásul első ránézésre nem is váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Nem sokkal olcsóbbak riválisaiknál, ugyanakkor teljesítményben nem mutatnak többet a fél éves csúszás ellenére sem – ráadásul sokat fogyasztanak.

Megtépázott nimbuszának helyreállítása érdekében az AMD most olyan, némileg butított, de még mindig a felső(közép)kategóriába szánt videokártyákkal jelentkezik a piacon, melyek beférnek a 200-400 dolláros árpozícióba. Ezek az Ati Radeon HD 2900 Pro és GT változatok lesznek, amelyek az XT verzióhoz képest csökkentett funkcionalitással bírnak. Ezek a kiadások például az XT 512 bites memóriabuszához képest csak 256 bites interfésszel rendelkeznek. Az sem kizárt (bár ezt most még pontosan nem tudni), hogy az eredeti 320 shader processzorból valamennyi letiltásra kerül majd, így mérsékelve némileg a teljesítményt.

Ezzel azt az űrt akarja kitölteni az AMD, mely már néhány hónapja fennáll. Jelenleg ugyanis egyszerűen nem kínál DirectX 10-es videomegoldást a vállalat a 180 és 400 dollár közé eső szegmensben. Az igazi válasz azonban az RV670 lenne, mely chip a cég következő generációs középkategóriás grafikus vezérlőinek alapja lehetne – ez azonban csak várhatóan október-november környékén jelenik meg, ha egyáltalán elkészülnek vele addig. Amennyiben azonban nem sikerült a karácsonyi bevásárlási lázra előrukkolni vele, akkor az AMD ismét lemarad egy fontos időszakról, és helyzeti hátrányba kerülhet.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek