Connect with us

technokrata

Integrált videokártyák – csikarjuk ki a maximumot

Laptop

Integrált videokártyák – csikarjuk ki a maximumot

Új driver jelent meg az Intel integrált videovezérlőihez, amely a korábbihoz képest nagyobb teljesítményt ígér.

A hónap közepén adta ki új drivercsomagját (letöltés) az Intel: a vállalat Graphics Media Accelerator X3000 termékéhez készítette el legújabb meghajtószoftverét. Ez, a cég közlése szerint, mind a funkcionalitás, mind a grafikus teljesítmény tekintetében bővülést hoz a felhasználók számára. Sajnos azonban egyelőre csak Windows 2000 és XP operációs rendszerek alatt használható az új kiadás, Vistán és Linuxon nem. A Microsoft legújabb operációs rendszeréhez „hamarosan” érkezik a megfelelő driver.

Persze arra ne számítson senki, hogy a 14.31.0.4859-es verzió feltelepítésétől 1280×1024 pixeles felbontásban zökkenőmentesen fog futni a Bioshock vagy a Stalker, de azért a korábbi változatokhoz képest jelentős előrelépést hoz az IGP-k (integrált grafikus processzorok) terén. Emellett megold olyan, már jó ideje fennálló problémákat, mint például a grafikus minőséggel kapcsolatos kifogások. Kiadásával végre játszhatóvá válik az inteles rendszereken is a három éve piacon levő Far Cry, a Call of Duty 2 és a Battlefield 2. És nem csak, hogy végre elindulnak a programok, de teljesítmény tekintetében is jelentős javulás mutatkozik, fogadkozott a chipgyártó vállalat.

Az új meghajtószoftver majdnem egy évvel azután jelent meg, hogy az Intel kiadta G965-ös chipkészletét, melyet kifejezetten a DirectX 9.0c 3.0-s Shader Modeljének támogatása végett dobott piacra. Azóta egyébként szárnyra kaptak olyan pletykák is, hogy a DirectX 10-es változatát is támogatni fogják az integrált videovezérlők, annak ellenére, hogy az ilyen megoldások 3D-s teljesítmény tekintetében igen gyengén muzsikálnak, és csak a hébe-hóba játszó, egyszerűbb szoftvereket futtatók igényeinek felelnek meg.

Az új driver – mely gyors Download szerverünkről is letölthető – az Intel GMA 950 (945-ös chipkészlet) és GMA X3000 (963-as, 965-ös chipkészlet) termékeket támogatja, sőt, a GMA X3500-at is. Arról nem érkezett hír, hogy ez utóbbin vajon lehetővé teszi-e az Intel a DirectX 10 / 4.0-s Shader Model támogatását.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek