Connect with us

Hirdetés

technokrata

64 magos processzor

Laptop

64 magos processzor

És a jövő? Több száz, több ezer mag egyetlen tokozásban.

A Tilera nevű vállalat a múlt héten jelentette be TILE64 nevű processzorát, ami 64 darab teljes funkcionalitással felvértezett, programozható maggal rendelkezik. Mindegyik mag képes külön-külön Linux futtatására, ráadásul nem is akármilyen tempóban. A kétmagos Xeonokhoz képest tízszer nagyobb számítási teljesítményt és harmincszor jobb teljesítmény per watt arányt tud felmutatni. Pedig maga az ötlet nem új: olyan rácsszerkezetben helyezkednek el az egyes magok egymás mellett, melyeket egy nagy átviteli sebességre képes csatolófelület köt össze.

Nézzük akkor a részleteket! Minden mag 8 KB-nyi saját L1 adatcache-sel és ugyanekkora méretű utasításcache-sel rendelkezik, valamint egy 64 KB-os méretű, másodszintű gyorsítótárral. Amennyiben a programozónak arra van szüksége, akkor az összes gyorsítótár összegezhető, és egy 5 MB-os L3 cache formájában áll rendelkezésre. Maguk a magok egyébként 600, 750 és 900 MHz-es órajelen üzemelnek, az utasításokkal és adatokkal éppen nem foglalkozó példányok pedig képesek energiakímélő állapotba merülni. A belső kapcsolat maximálisan 500 Gbps-os tempót képes biztosítani minden mag és a vele közvetlen kapcsolatban levő négy további mag között.

Csökkentendő a rendszerüzemeltetés energia- és költségigényét, a TILE64 négy DDR2 memóriavezérlőt is tartalmaz integráltan, illetve egy egész csoport nagysebességű I/O interfészt. Ezeknek a tulajdonságainak köszönhetően keveset fogyaszt, amiből elsőként a beágyazott hálózati eszközök és a digitális multimédia piac profitálhat. Például – a fejlesztők állítása szerint – a processzor akár két, televíziós adás minőségű, nagyfelbontású, H.264 kódolású streaming tartalom feldolgozására is képes, illetve több mint tíz, nagyfelbontású videokonferenciás médiafolyamot is ki tud szolgálni.

Tudásához mérten viszonylag olcsó a lapka: 10 ezres tétel vásárlása esetén az induló változat 435 dollárba kerül. A Tilera azonban forgalomba tervez hozni két további példányt is: az egyik 36 maggal, a másik pedig 120 maggal felvértezve indulna harcba a vásárlók kegyeiért.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés