Connect with us

technokrata

64 magos processzor

Laptop

64 magos processzor

És a jövő? Több száz, több ezer mag egyetlen tokozásban.

A Tilera nevű vállalat a múlt héten jelentette be TILE64 nevű processzorát, ami 64 darab teljes funkcionalitással felvértezett, programozható maggal rendelkezik. Mindegyik mag képes külön-külön Linux futtatására, ráadásul nem is akármilyen tempóban. A kétmagos Xeonokhoz képest tízszer nagyobb számítási teljesítményt és harmincszor jobb teljesítmény per watt arányt tud felmutatni. Pedig maga az ötlet nem új: olyan rácsszerkezetben helyezkednek el az egyes magok egymás mellett, melyeket egy nagy átviteli sebességre képes csatolófelület köt össze.

Nézzük akkor a részleteket! Minden mag 8 KB-nyi saját L1 adatcache-sel és ugyanekkora méretű utasításcache-sel rendelkezik, valamint egy 64 KB-os méretű, másodszintű gyorsítótárral. Amennyiben a programozónak arra van szüksége, akkor az összes gyorsítótár összegezhető, és egy 5 MB-os L3 cache formájában áll rendelkezésre. Maguk a magok egyébként 600, 750 és 900 MHz-es órajelen üzemelnek, az utasításokkal és adatokkal éppen nem foglalkozó példányok pedig képesek energiakímélő állapotba merülni. A belső kapcsolat maximálisan 500 Gbps-os tempót képes biztosítani minden mag és a vele közvetlen kapcsolatban levő négy további mag között.

Csökkentendő a rendszerüzemeltetés energia- és költségigényét, a TILE64 négy DDR2 memóriavezérlőt is tartalmaz integráltan, illetve egy egész csoport nagysebességű I/O interfészt. Ezeknek a tulajdonságainak köszönhetően keveset fogyaszt, amiből elsőként a beágyazott hálózati eszközök és a digitális multimédia piac profitálhat. Például – a fejlesztők állítása szerint – a processzor akár két, televíziós adás minőségű, nagyfelbontású, H.264 kódolású streaming tartalom feldolgozására is képes, illetve több mint tíz, nagyfelbontású videokonferenciás médiafolyamot is ki tud szolgálni.

Tudásához mérten viszonylag olcsó a lapka: 10 ezres tétel vásárlása esetén az induló változat 435 dollárba kerül. A Tilera azonban forgalomba tervez hozni két további példányt is: az egyik 36 maggal, a másik pedig 120 maggal felvértezve indulna harcba a vásárlók kegyeiért.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd