Connect with us

technokrata

64 magos processzor

Laptop

64 magos processzor

És a jövő? Több száz, több ezer mag egyetlen tokozásban.

A Tilera nevű vállalat a múlt héten jelentette be TILE64 nevű processzorát, ami 64 darab teljes funkcionalitással felvértezett, programozható maggal rendelkezik. Mindegyik mag képes külön-külön Linux futtatására, ráadásul nem is akármilyen tempóban. A kétmagos Xeonokhoz képest tízszer nagyobb számítási teljesítményt és harmincszor jobb teljesítmény per watt arányt tud felmutatni. Pedig maga az ötlet nem új: olyan rácsszerkezetben helyezkednek el az egyes magok egymás mellett, melyeket egy nagy átviteli sebességre képes csatolófelület köt össze.

Nézzük akkor a részleteket! Minden mag 8 KB-nyi saját L1 adatcache-sel és ugyanekkora méretű utasításcache-sel rendelkezik, valamint egy 64 KB-os méretű, másodszintű gyorsítótárral. Amennyiben a programozónak arra van szüksége, akkor az összes gyorsítótár összegezhető, és egy 5 MB-os L3 cache formájában áll rendelkezésre. Maguk a magok egyébként 600, 750 és 900 MHz-es órajelen üzemelnek, az utasításokkal és adatokkal éppen nem foglalkozó példányok pedig képesek energiakímélő állapotba merülni. A belső kapcsolat maximálisan 500 Gbps-os tempót képes biztosítani minden mag és a vele közvetlen kapcsolatban levő négy további mag között.

Csökkentendő a rendszerüzemeltetés energia- és költségigényét, a TILE64 négy DDR2 memóriavezérlőt is tartalmaz integráltan, illetve egy egész csoport nagysebességű I/O interfészt. Ezeknek a tulajdonságainak köszönhetően keveset fogyaszt, amiből elsőként a beágyazott hálózati eszközök és a digitális multimédia piac profitálhat. Például – a fejlesztők állítása szerint – a processzor akár két, televíziós adás minőségű, nagyfelbontású, H.264 kódolású streaming tartalom feldolgozására is képes, illetve több mint tíz, nagyfelbontású videokonferenciás médiafolyamot is ki tud szolgálni.

Tudásához mérten viszonylag olcsó a lapka: 10 ezres tétel vásárlása esetén az induló változat 435 dollárba kerül. A Tilera azonban forgalomba tervez hozni két további példányt is: az egyik 36 maggal, a másik pedig 120 maggal felvértezve indulna harcba a vásárlók kegyeiért.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek