Connect with us

technokrata

Játékosok figyelem! Fizikai gyorsító noteszgépekhez

Laptop

Játékosok figyelem! Fizikai gyorsító noteszgépekhez

A virtuális terek fizikai számításainak gyorsítása, és az ezzel elérhető teljesítménynövekedés immár mobil platformon is jelentkezik.

Jelenleg az egyetlen, kereskedelmi forgalomban is kapható, mainstream piac számára készített fizikai processzort (PPU) az Ageia fejleszti/gyártja. A cég a hét közepén jelentette be a Games Convention rendezvényen, hogy elkészült az első fizikai gyorsító megoldással, amelyet kifejezetten a hordozható számítógépek számára alkotott meg. Ezzel a vállalat a gyorsan növekvő, és a megszokottnál jóval nagyobb profitszinttel kecsegtető, csúcskategóriás laptopokra vágyó játékosokat célozta meg – az nem valószínű, hogy a PhysX kártyák tömegesen lepnék el a mobilpiacot.

Az Aegia PhysX 100M gyakorlatilag az asztali társaival ekvivalens teljesítményt tud felmutatni, de a fogyasztása jóval alacsonyabb – nem lépi túl a 10 wattot (legalábbis a vállalat állítása szerint). Közlésük értelmében semmilyen különleges bővítést, változtatást nem kell alkalmazniuk a notebookgyártóknak, hogy a gyorsítókártya alkalmazható legyen noteszgépekben. Ugyanakkor csak abban az esetben lehet ilyen megoldással élni, ha van rá elegendő hely a gépen belül – ezzel pedig a notebookok mindig csehül állnak.

Habár a játékosoknak szánják, nem csak ez a réteg profitálhat egy, a fizikai számításokat gyorsítani képes kártyából. A digitális tartalomkészítők, a video kódolással/dekódolással foglalkozók, a pénzügyi elemzők, a CAD alkalmazásokat használók, az orvosi képfeldolgozás területén dolgozók egyaránt hasznát vehetik a hardvernek, állítja az Aegia. Ezeken a területeken van értelme a processzor „válláról” levenni a fizikai számítások terhét, ami így más feladatok feldolgozásával foglalkozhat – vagyis összességében javíthatja a rendszer teljesítményét. Persze kérdés, hogy az egyre több maggal bíró CPU-k hajnalának beköszöntével meddig állja még meg a helyét a különálló PPU. Hiszen egy-két év múlva már nem lesz gond akár egy külön magot is hozzárendelni ehhez a feladathoz, szükségtelenné téve a diszkrét hardvereszköz beszerzését.

Támogatottsággal amúgy nem áll rosszul a PhysiX: jelenleg már több mint 60 szoftverfejlesztővel és kiadóval áll fejlesztési partnerségben az Aegia.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd